Aproape 6.000 de moldoveni, transportați cu ambulanța la spital, săptămâna trecută. Cele mai frecvente urgențe

Peste 14.500 de oameni au solicitat intervenția ambulanței săptămâna trecută, potrivit informațiilor prezentate de IMSP CNAMUP. Dintre aceștia, aproape 6.000 de pacienți au fost transportați la spital. Cele mai multe solicitări au vizat urgențele respiratorii și cele cardiovasculare.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, după acordarea primului ajutor medical, echipele AMU au transportat asistat, la departamentele de urgență ale instituțiilor spitalicești din țară, 5.974 de pacienți, dintre care 4.496 maturi și 1.481 copii.

La sfârșitul lunii iulie, se remarcă o creștere semnificativă a solicitărilor cauzate de urgențele respiratorii – 2.523 solicitări, urmate de urgențele cardiovasculare – 2.111 solicitări, urgențele neurologice – 1.960 solicitări și 1.518 solicitări pe motivul urgențelor traumatologice.

Echipele de asistență medicală urgentă au fost solicitate în cazul a 68 accidente rutiere, în urma cărora au avut de suferit 87 persoane. Ulterior, 69 de victime au fost transportate la Unitățile de Primire Urgentă spitalicești.

De asemenea, în perioada de referință au fost înregistrate 197 solicitări pe motivul urgențelor infecțioase și 69 solicitări pe motivul urgențelor toxice. Echipele AMU au acordat asistență medicală urgentă la 23 persoane, care s-au intoxicat cu medicamente și la 14 persoane care au avut intoxicație alcoolică.

Totodată, în ultima săptămână a lunii iulie au fost înregistrate 127 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții fizici, chimici și de mediu, dintre care șapte insolații și două sincope.


Pub