Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Casele de copii de tip familial - în vizorul autorităţilor municipale

   1975

Viceprimarul de probleme sociale, Angela Cutasevici, împreună cu reprezentanţii Direcţiei generale pentru protecţia drepturilor copilului, a direcţiilor teritoriale şi ai AO „Concordia" au întreprins o vizită de monitorizare la casele de copii de tip familial care activează pe teritoriul municipiului Chişinău.

Angela Cutasevici s-a interesat de condiţiile de trai ale copiilor, nivelul de acomodare în noile familii şi de starea psiho-emoţională a minorilor. Potrivit viceprimarului, aceste instituţii favorizează dezvoltarea copiilor într-un mediu sănătos şi îi pregătesc mai bine pentru viaţa de adult, deoarece sunt mereu sprijiniţi şi îndrumaţi de părinţii-educatori.

În municipiul Chișinău în prezent sunt două case de copii de tip familial, una în sectorul Râșcani al capitalei, care activează din anul 2019 şi alta deschisă recent (în luna aprilie) în orașul Durlești. Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului, cu sprijinul AO ,,Concordia. Proiecte Sociale", asigură spațiul necesar caselor de copii de tip familial, printr-un acord de comodat.

Instituţia enunţată este creată în baza unei familii complete, care oferă copilului orfan sau rămas fără ocrotire părintească îngrijire substitutivă în familia părintelui-educator. În familie, pot fi plasați cel mult 7 copii (inclusiv cu cei biologici).

Minorii din casele de copii de tip familial deţin calitatea de membri ai acestora până la atingerea vârstei de 18 ani, iar în cazul continuării studiilor (în licee, şcoli profesionale, instituţii de învăţământ mediu de specialitate şi superior universitar), ei îşi păstrează această calitate până la încheierea studiilor (dar numai până la vârsta de 23 de ani).