Injecție record în economia mondială din parte FMI: Câți bani revin Moldovei, pentru redresarea economică

03 Aug. 2021, 13:19
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
03 Aug. 2021, 13:19 // Actual //  MD Bani

Fondului Monetar Internațional a aprobat cea mai mare injecție de resurse din istorie, 650 de miliarde de dolari menite să ajute țările să facă față creșterii datoriilor și consecințelor pandemiei COVID-19.

Crearea activelor de rezervă – cunoscute sub numele de drepturi speciale de tragere – este prima de la cele 250 de miliarde de dolari emise chiar după criza financiară mondială din 2009.

Directorul general Kristalina Georgieva facturează decizia FMI drept „un vaccin pentru lume” care va contribui la creșterea stabilității economice globale. Alocarea va intra în vigoare pe 23 august, a declarat FMI, citează Realitatea.md.

„Alocarea va aduce beneficii tuturor membrilor, va răspunde nevoii globale pe termen lung de rezerve, va crește încrederea și va favoriza reziliență și stabilitatea economiei globale”, a spus Georgieva. „Va ajuta în special cele mai vulnerabile țări care se luptă să facă față impactului crizei COVID-19”.

Rezervele sunt alocate tuturor celor 190 de membri ai FMI proporțional cu cota lor, iar aproximativ 70% vor merge către grupul celor mai mari 20 de economii, cu doar 3% pentru țările cu venituri mici.

În ansamblu, 58% din noile resurse financiare se îndreaptă către economiile avansate, cu 42% pentru economiile emergente și în curs de dezvoltare. Deci, din cei 650 de miliarde de dolari, aproximativ 21 de miliarde de dolari se îndreaptă către țările cu venituri reduse și 212 miliarde de dolari către alte piețe emergente și țări în curs de dezvoltare, fără a lua în calcul China, potrivit calculelor Departamentului Trezoreriei SUA.

Realocarea va fi crucială pentru a ajuta țările din Africa, pentru care doar emisiile de DST sunt alocate în jur de 33 de miliarde de dolari. Franța s-a angajat să realoceze o parte din DST-urile sale pentru țările de pe continent.

„Țările în curs de dezvoltare au nevoie de mai mult ajutor pentru a trece dincolo de criză”, a declarat Eric LeCompte, directorul executiv al Jubilee USA Network. „Țările bogate primesc majoritatea acestor rezerve de urgență și trebuie să le doneze țărilor în curs de dezvoltare”.

Potrivit informațiilor, Moldova ar urma să primească 234 milioane de dolari, scrie Mold-Street.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 11:55
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
19 Apr. 2024, 11:55 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Marina Harin este o antreprenoare pasionată de amenajări și decor cu flori. Ea se confruntă cu o provocare majoră: profitul întârzie să apară. Deși domeniul este plin de potențial, există câteva cauze posibile pentru această situație.

În video de mai jos, afli drumul ei și provocările pe care le are.

Tânăra poate trece de această încercare prin analiză atentă, adaptare și perseverență. Cu o abordare strategică și o atenție deosebită la detalii, afacerea ei de amenajări și decor cu flori poate deveni profitabilă.

Emisiunea „Afaceri la Microscop” poate fi vizionată pe RLIVE TV, joi la 22:00, sâmbăta la 06:00 și miercuri la 16:00.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău