image
Sursa foto: Getty Images

Moment rarisim la Tokyo! După 109 ani, doi atleți au acceptat să împartă medalia de aur și au declanșat sărbătoarea

Atleții Mutaz Essa Barshim (Qatar) și Gianmarco Tamberi (Italia) au câștigat medalia de aur la săritura în înălțime de la Jocurile Olimpice, după ce au terminat la egalitate și au acceptat să împartă prima poziție.

Ambii sportivi au ajuns la 2.37m fără nicio greșeală, iar departajarea ar fi trebuit să se facă cu ștacheta ridicată la 2.39m. Cu toate acestea, Barshim și Tamberi au discutat cu oficialii și au întrebat dacă sunt obligați să mai sară pentru a se stabili câștigătorul.

"Trebuie să mai mergem?", a fost auzit întrebând Mutaz Essa Barshim. "Voi sunteți cei care decid", a fost răspunsul unui oficial. La scurt timp, cei doi sportivi au dat mâna, s-au îmbrățișat și au sărbătorit împreună câștigarea medaliei de aur.

Medalia de bronz a fost obținută de Maksim Nedasekau, din Belarus, care a terminat tot cu 2.37m, dar cu greșeli la 2.19m și 2.35m.

Potrivit Fox Sports, este pentru prima dată în ultimii 109 ani când o medalie de aur de la Jocurile Olimpice este împărțită între doi atleți. Ultima oară se întâmpla la Stockholm, în 1912, atât în proba de pentatlon, cât și la cea de decatlon.

Sursa citată scrie că reacțiile fanilor de pe rețelele de socializare au fost diverse. În multe comentarii a fost lăudat gestul celor doi de a accepta să împartă medalia de aur, în timp ce alte persoane s-au întrebat dacă este fair-play să procedezi într-un asemenea mod.

"E un sentiment grozav să împart medalia cu Marco. Sunt foarte fericit. E un vis din care nu vreau să mă opresc. Am așteptat cinci ani, am trecut prin accidentări", a spus Barshim.

"Am vrut să mă întorc la cel mai înalt nivel după accidentările suferite, dar să câștig și medalia de aur e ceva incredibil. Am visat atât de mult la asta. În 2016 mi se spunea chiar înainte de Rio, după accidentarea la gleznă, că există riscul să nu mai pot concura niciodată", a fost și reacția lui Tamberi.

La Jocurile Olimpice, Barshim a mai obținut medalia de bronz la ediția din 2012, de la Londra (2.29m) și argint în 2016, la Rio (2.36m).

De partea cealaltă, pentru Tamberi este prima medalie obținută la Jocurile Olimpice.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: