„Arăta jalnic”: Avocatul lui Ceaus a vorbit cu fostul judecător, pentru prima dată după ce a fost răpit. Mărturisirile făcute în 2 ore

Avocatul familiei Ceaus, după două zile de la identificarea fostului judecător ucrainean, a reușit să vorbească cu clientul său, scrie presa din Ucraina. Cei doi au vorbit în jur de 2 ore, în prezența unui ofițer al Serviciului de Securitate din Ucraina.  

Foto: colaj

„Am reușit să îl găsesc pe Nicolae Ceaus, să-l văd și să discutăm. Unde și cum - nu vă pot spune. Am discutat, mi-a povestit tot despre cele întâmplate. Nimeni nu m-a întrerupt și nu m-a grăbit, am vorbit aproape 2 ore. Însă, în prezența unui angajat al Serviciului de Securitate. Din câte am înțeles și celor de la Serviciu le-a spus aceleași informații. Mi-a povestit că era forțat să înregistreze video-urile care apăreau pe canalul de Telegram, de unde citea de pe foaie. Mi-a spus unde se afla, pe cine a văzut și cine după părerea lui l-a răpit”, a spus avocatul.

Din mărturiile avocatului, Ceaus arăta „jalnic”.

„Arăta jalnic și obosit. Este examinat de medici, i se i-au analize. Pe corp are niște răni, zgârâieturi, dar viața se află înafara oricărui pericol. Starea lui Ceaus nu este bună, cred că psihologii ar trebui să lucreze cu el. Până când are nevoie de odihnă și îngrijiri medicale”, a adăugat acesta.

„Scenariul acestei istorii poate fi vândut la Hollywood cu zeci de milioane de dolari. Să înventezi așa ceva este imposibil”, a spus avocatul. Acesta a mai adăugat că planifică mai multe întâlniri cu Ceaus.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a negat informația precum că vineri l-a furat pe judecătorul Nicolae Ceaus, după ce a fost găsit într-un sat din Ucraina. Într-un comunicat de presă emis sâmbătă, aceștia menționează că Nicolae Ceaus a solicitat să fie chemați anume ofițerii Serviciului.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a deschis o anchetă penală cu privire la posibila răpire a lui Ceaus, iar direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina neagă orice implicare a angajaților săi în răpirea acestuia

Mafrko Shevcenko, ambasadorul ucrainean în Republica Moldova, ar fi fost invitat la Ministerul de Externe, pe 9 aprilie, iar secretarul de stat Dumitru Socola i-ar fi transmis o notă oficială prin care se cerea ridicarea imunității diplomatice a atașatului militar al Ucrainei, Serghei Smetaniuk, scrie presa din Ucraina.

SIS ar fi implicat în posibila răpire a fostului judecător Nicolae Ceaus. Adrian Lebedinschi, membru al comisiei de anchetă, spune că „au prezentat organelor de urmărire penală informația, iar aceștia cercetează”. De partea cealaltă, SIS neagă implicarea sa în această operațiune, iar documentul intern despre care se vorbește în spațiul public ar fi fals.

14 persoane au fost implicate în răpirea judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Printre acestea sunt și doi moldoveni, care nu au cetățenia țării vecine.

Un document, semnat la 4 mai 2021, cu un număr de înregistrare 12/1717r indică faptul că 29 de persoane, angajate în structurile de stat, au participat la răpirea judecătorului ucrainean de pe teritoriul Republicii Moldova, Nicolae Ceaus. Acesta s-ar afla acum pe teritoriul unei baze militare din Ucraina.

Periodic, Ceaus postează filmulețe pe un canal de telegram în care povestește că nu ar fi fost răpit și se simte bine. „Americanii o salvează pe Sandu. Ceaus a apărut. Nu a fost răpit. Pur și simplu i-au pus pistolul la tâmplă”, a comentat deputatul socialist, Bogdan Țîrdea, care afirmă că răpirea lui Ceaus este o înțelegere dintre președinta Maia Sandu și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.


Pub