Academia de Fotbal „Radu Rebeja” - instituţia care creşte fotbalişti profesionişti

Academia de Fotbal „Radu Rebeja” din Republica Moldova şi-a deschis uşile la 1 august 2019. Deşi procesul de înființare nu a fost deloc simplu, la 2 ani de la deschiderea uşilor, rezultatele obţinute s-au dovedit a fi pe măsura muncii depuse.

Foto: Academia de Fotbal „Radu Rebeja”

Cum a apărut ideea

Republica Moldova, în ultimii ani, este departe de a se mândri cu rezultate frumoase în fotbal. Administrarea incorectă dezvoltării fotbalului din partea Federației Moldoveneşti de Fotbal a dus la poziționarea selecţionatei Republicii Moldova la fotbal în coada clasamentelor internaţionale. Suporterii moldoveni deja de ani buni nu au mai simţit mândrie pentru echipa fotbaliştilor moldoveni. Investiţiile în viitoarele generaţii de fotbalişti au fost şi sunt prioritatea statelor cu tradiţii în domeniu. Urmând acest deziderat, cunoscutul fotbalist Radu Rebeja, cel mai selecționat jucător moldovean din toate timpurile, cu 74 de meciuri la echipa națională de fotbal a Republicii Moldova, a decis să pună bazele unei instituţii care să crească noi generaţii. Astfel, la 1 august 2019, şi-a deschis uşile Academia de Fotbal „Radu Rebeja”.

„Exact 2 ani în urmă au început primele antrenamente pentru primii membri ai Academiei noastre! Într-un termen restrâns am reușit executarea lucrărilor de construcție a infrastructurii, ceea ce a permis lansarea procesului de selecție a tinerilor jucători, începerea antrenamentelor, dar și înregistrarea chiar din primul an a 4 echipe în Campionatul Republicii Moldova la copii și juniori, Divizia Națională!”, spune Radu Rebeja.



Parteneriat public-privat

Academia de Fotbal „Radu Rebeja” a fost creată în baza unui parteneriat public-privat, primul din domeniul sportului de la noi în ţară, partenerul public fiind Primăria capitalei. În acest proiect, Radu Rebeja împreuna cu 2 parteneri, la fel persoane din fotbal, reprezintă partenerul privat, cu toate investițiile proprii. Construcția Academiei a început în 2018 pe teritoriul Liceului Sportiv Municipal din Buiucani. Academia are în dotare terenuri de fotbal, blocul administrativ cu 2 etaje, împreună cu vestiarele, cabinete și sala pentru ore teoretice. Cu siguranţă, instituţia este una dintre cele mai moderne din domeniul sportiv, iar elevii beneficiază nu doar de condiţii moderne, ci şi de tehnici inovative de studii. Este o premieră în Republica Moldova când copiii selectați ai unei școli de fotbal au posibilitatea de a desfășura atât procesul educațional, cât și antrenamentele pe un singur teritoriu, cel al Liceului sportiv.

„Una dintre principalele realizări în această perioadă a fost și rămâne selecția reuşită și formarea echipei staff-ului tehnic și a echipei de antrenori. Considerăm că doar o echipă profesionistă, unită de o idee comună și de implementarea unui proces modern și amplu de antrenamente și instruire, este capabilă să crească o generație care se va încadra cu succes în societate și, desigur, să ajute tinerii fotbalişti să-și atingă scopul – cel de a juca fotbal la cel mai înalt nivel! Vreau să aduc sincere mulțumiri tuturor părinților care au avut și continuă să aibă încredere în noi și care ne încredințează copiii pentru a-i educa și antrena! În acești 2 ani – o perioadă scurtă, dar și complicată, o perioadă guvernată de o criză globală pandemică, considerăm că am reușit multe lucruri frumoase, plasându-ne în rând cu cele mai bune școli de fotbal din Moldova. În acești 2 ani am reușit sa ne manifestăm cu succes atât pe arena națională, cât și pe cea internațională ”, afirmă cu mândrie cunoscutul fotbalist.



Academia cu peste 400 de copii

În cei 2 ani de activitate, peste 400 de copii pasionaţi de fotbal au călcat pragul Academiei şi au decis că anume aici vor să descopere lumea fotbalului. Academia de Fotbal „Radu Rebeja” își dedică activitatea în direcția dezvoltării și educării copiilor și tinerilor, ca parte a filosofiei sale generale. Mai mult, anume aici este dezvoltat un program tehnic de clasă europeană accesibil tuturor. Aceasta oferă tinerilor fotbaliști șanse egale de a intra în lumea prestigioasă a acestui tip de sport, beneficiind de know-how-ul antrenorilor selectați si bine instruiți. De asemenea, oferă o metodologie unică de formare personalizată, ajustată la profilul fiecărui copil (în dependență de vârstă, nivel de pregătire etc.). Desigur, nimic dintre acestea nu ar fi fost posibile dacă Radu Rebeja nu ar fi fost susţinut de o echipă de antrenori profesionişti.

„Eu mi-am dorit mereu să văd cum cresc și se dezvoltă în fotbal copiii. Visul și scopul meu este să dezvolt fotbalul moldovenesc, să ofer o șansă copiilor să crească în condiții bune, pentru ca pe viitor să poată cu mândrie reprezenta Republica Moldova. Avem mulți copii talentați și capabili, dar ei trebuie identificaţi şi susținuți”, a spus Radu Rebeja.



Planuri de viitor

Academia de Fotbal „Radu Rebeja” are planuri mari de viitor. Pe termen scurt - identificarea continuă a copiilor talentați, care, graţie eforturilor antrenorilor, vor deveni adevăraţi profesionişti în domeniu. Pe termen lung - absolvenţii Academiei să ducă faima Republicii Moldova în calitate de membri ai loturilor naționale ale Moldovei, dar și în calitate de membri ai echipelor europene de nivel înalt.

„Suntem doar la început de drum, avem ambiții și planuri mari de dezvoltare! Și, cel mai important, suntem siguri că, prin muncă asiduă zi de zi, vom reuși să creștem nivelul fotbalului și să schimbăm imaginea fotbalului din Republica Moldova văzută și percepută la nivel internațional!”, spune Radu Rebeja, care în cariera sa a jucat peste 500 de meciuri în componența diferitor echipe.



// console.log('no ads situation')