Doi judecători din Chișinău și Comrat, luați la ochi de ANI, pentru „averile impunătoare”, iar un primar de oraș, sancționat pentru că a admis conflict de interese

Doi judecători, din Chișinău și Comrat, au fost luați la ochi de Autoritatea Națională de Integritate, după ce au fost vizați într-o investigație jurnalistică privind mai mulți magistrați cu averi impunătoare. Totodată, în vizorul ANI se află și alți funcționari publici, din capitală și din regiuni.

Foto: poza simbol

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat două controale pe avere în privința a doi judecători care fac parte din cadrul Judecătoriei Chișinău și Judecătoriei Comrat. Procedurile de control au fost pornite după ce președintele ANI s-a autosesizat într-o investigație jurnalistică ce vizează mai mulți magistrați cu averi impunătoare.

De asemenea, două posibile conflicte de interese sunt investigate de către inspectorii de integritate pe numele unui șef de subdiviziune subordonată Direcției Generale educație, tineret și sport a Consiliului municipiului Chișinău și a ales din Consiliul orașului Sângera. În procedură de anchetă se află și câte un consilier local din raioanele Cantemir și Soroca. Aceștia s-ar afla în incompatibilitate de funcție.

Totodată, un director interimar al unei întreprinderi municipale din gestiunea Primăriei capitalei și un consilier din municipiul Bălți s-au ales cu câte o contravenție pentru nedepunerea sau depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale.

Pentru încălcarea regulilor privind conflictele de interese va fi sancționat și un primar de oraș din sud-estul republicii. Iar, o asociație obștească din raionul Ungheni a primit o amendă pentru împiedicarea activității ANI.

În total, inspectorii de integritate au aplicat sancțiuni în sumă de 14 mii lei. Săptămâna trecută, ANI a stabilit două încălcări ale legislației. Este vorba despre un conflict de interese admis de către un fost primar din raionul Orhei și o incompatibilitate de funcție a unui primar din raionul Fălești.


Pub