Atleta din Belarus, forțată să se întoarcă în țară, e sub protecția Japoniei. A intrat în ambasada Poloniei și va cere azil

Krystsina Tsimanouskaya, atleta din Belarus care a cerut ajutorul autorităților japoneze după ce a fost rechemată în Belarus înainte de încheierea competiției este în continuare în Tokyo, în siguranță, au confirmat organizatorii Jocurilor Olimpice. Cehia și Polonia au anunțat că sunt dispuse să-i ofere atletei o viză de ședere, scrie digi24.ro cu referire la BBC.

Foto: digi24.ro

Krystsina Tsimanouskaya a intrat în ambasada Poloniei la Tokyo. Atleta urmează să ceară azil politic în Polonia.

Krystsina Tsimanousakaya, în vârstă de 24 de ani, a rămas peste noapte într-un hotel la aeroportul Haneda din Tokyo. Ea spune că a fost dusă cu forța la aeroport, duminică, pentru că i-a criticat pe antrenorii lotului bielorus. Autoritățile bieloruse susțin că motivul pentru care s-a luat decizia este „starea emoțională” a atletei.

„Solicit ajutorul Comitetului Internaţional Olimpic. Asupra mea se fac presiuni şi mă forţează sa părăsesc ţara, fără acordul meu. Cer Comitetului Internaţional Olimpic să intervină”, spune sportiva, într-un videoclip.

Luni, Polonia și Cehia au anunțat că sunt gata să-i ofere o viză de ședere atletei. Ea a spus, anterior, că vrea azil politic într-o țară din Europa.

Luni, la o conferință de presă în Tokyo, Comitetul Olimpic Internațional a anunțat, prin purtătorul său de cuvânt, Mark Adams, că Tsimanouskaya se află în grija autorităților japoneze. El a mai spus și că agenția pentru refugiați a ONU este implicată.

Adams a mai spus și că a cerut Comitetului Olimpic Național al Belarusului să prezinte un raport scris în ce privește situația.

Tsimanouskaya urma să participe la competiția de sprint 200 de metri, luni, însă s-a plâns că a fost forțată să participe la o altă cursă după ce niște coechipiere au fost declarate ineligibile.

Situația de la Jocurile Olimpice reprezintă cea mai nouă controversă în care este implicat regimul Lukașenko din Belarus.


Pub