21:34:14 19.04.2024
Stiri

Ucraina, de partea R. Moldova în „războiul” cu Platon: Curtea de Apel de la Kiev a spus NU unei pretinse datorii de peste un MILIARD de lei

Actualitate 02.08.2021 15:37 Vizualizări3183 Autor: Ziarul National
Ucraina, de partea R. Moldova în „războiul” cu Platon: Curtea de Apel de la Kiev a spus NU unei pretinse datorii de peste un MILIARD de lei
Poză simbol


Curtea de Apel din Kiev a respins cererea firmei ucrainene SPS Stileks privind recunoașterea și acordarea permisiunii de executare pe teritoriul Ucrainei a hotărârii Curții de Arbitraj din Paris din 25 octombrie 2013, decizie prin care Republica Moldova a fost obligată să achite daune de sute de milioane de lei.

Rise.md scrie că instanța din Kiev a acceptat cererea Republicii Moldova de închidere a procedurii, care are ca argument faptul că, în trecut, instanțele din Ucraina au recunoscut deja imunitatea Republicii Moldova în cauzele inițiate de debitorii anteriori, al căror succesor este SPS Stileks.

SPS Stileks face parte dintr-un șir de șase companii din Insulele Virgine Britanice, Marea Britanie și Ucraina care revendică o datorie ajunsă la 58 de milioane de dolari sau peste un miliard de lei.

Citește și: R. Moldova este OBLIGATĂ să plătească un MILIARD de lei unei companii afiliate lui Veaceslav Platon. „Urmează eliberarea lui Platon?”

Amintim că, pe 25 octombrie 2013, un arbitraj comercial internațional de la Paris a dispus despăgubirea companiei ucrainene „Energoalians” cu 47 de milioane de dolari, pentru energia electrică în valoare de 22 de milioane de dolari pe care ar fi livrat-o încă în 1998-2000 întreprinderii „Moldtranselectro” din R. Moldova. Între timp, suma a crescut până la 58 de milioane de lei.

Ziarul NAȚIONAL a publicat detalii despre acest litigiu încă în 2013.

În ianuarie current, o decizie a Curții Districtuale Columbia din SUA a permis companiei din Ucraina să înceapă procesul de urmărire a proprietăților Republicii Moldova de pe teritoriul SUA.

Firma își revendica o datorie ajunsă la 58 de milioane de dolari și a fost deținută, până recent, de un tânăr de 24 de ani din Zaporojie care, în 2019, era în căutarea unui loc de muncă, dezvăluia anterior RISE Moldova.

Anterior, aceeași datorie au încercat s-o încaseze alte cinci companii din Insulele Virgine Britanice, Ucraina și Marea Britanie. Cel puțin două dintre ele erau conectate la controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

Citește și: Ministrul Justiției, despre „afacerea Energoalians”: Guvernul a contestat decizia dictată de Curtea de Arbitraj din SUA și R. Moldova nu riscă să piardă zeci de milioane de euro în prezent

Dosarul din SUA e parte a procesului dintre Republica Moldova și „Energoalians” (în unele documente apare ca „Energoalians TOV”, „Energoaliance” sau „Energoalliance”), inițiat după ce, la finele anilor ‘90, ÎS „Moldtranselectro” a cumpărat energie electrică din Ucraina prin intermediul unui offshore din Insulele Virgine Britanice, iar în urma livrărilor s-ar fi format o datorie de circa 196 de milioane de lei, lucru negat de autoritățile de la Chișinău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md