Linkuri accesibilitate

Varianta Delta în Statele Unite: nesiguranța, la capătul tunelului


La New York, mulți au revenit la purtarea măștii sanitare, pentru a preveni răspândirea variantei Delta, mult mai contagioasă, a noului coronavirus, 30 iulie 2021.
La New York, mulți au revenit la purtarea măștii sanitare, pentru a preveni răspândirea variantei Delta, mult mai contagioasă, a noului coronavirus, 30 iulie 2021.

Peisajul coronavirus în aceste zile, în lume, pare confuz pentru că exista, până nu demult, speranța că ceva mai mult decât o luminiță se întrevede la capătul lungului tunel, ceea ce încă pare adevărat, dar există și ceva mai multă incertitudine.

Experții spun că varianta Delta a virusului, mult mai contagioasă, poate duce la între 140 și 300 de mii de cazuri pe zi, în America. Numărul a crescut cu 60% doar în ultima săptămână.

Partea bună este că experții nu anticipează ca numărul celor spitalizați și decedați să atingă nivelele din iarna trecută, cei care iau virusul acum fiind mai tineri și sănătoși. Cauzele creșterii numărului de cazuri, pe lângă Delta, includ și relaxarea restricțiilor după ce vaccinurile au devenit mai accesibile și circa jumătate din populație a fost vaccinată.

Se știe acum că și cei vaccinați pot lua virusul și deveni contagioși, dar procentual numărul este relativ mic și cazurile simptomatice sau grave reprezintă un procent și mai mic.

Experți sfătuiesc că, în condițiile date, trebuie să se revină la măști, în interior, caz în care numărul de cazuri poate fi redus – spun ei - de zece ori.

Se estimează că numărul de cazuri va continua să crească în America, în următoaree trei – patru săptămâni cel puțin.

Aceste modele de prognoză sânt de multe ori însă eronate pentru că nu iau în calcul circumstanțe greu de prezis, cum sunt de exemplu mutațiile virusului.

Cheia - spun experții - continuă să fie vaccinarea populației și în acest sens au fost luate măsuri pentru vaccinarea unui număr cât mai mare de angajați și colaboratori ai guvernului federal.

Facebook și Google au cerut angajaților să se vaccineze. Vaccinurile sunt cel mai bun antidot pe care-l avem la dispoziție, dar firește vestea că cei vaccinați pot contracta și transmite virusul combinată cu rezultatele unui studiu din Israel care recomendă, cel puțin pentru populațiile cu risc mai mare, o a treia doză de Pfizer/ BioNTech au diminuat optimismul inițial și au antrenat apeluri la contracararea virusului prin revenirea la anumite norme de comportament. Esențial în această luptă este ca, prin vaccinare, să se reducă transmisia și mutațiile.

XS
SM
MD
LG