Linkuri accesibilitate

Sportivă din Belarus refugiată la ambasada poloneză din Tokyo


Atleta din Belarus, Kristina Timanovskaia intră în ambasada Poloniei de la Tokyo, unde vrea să ceară azi, 2 august 2021.
Atleta din Belarus, Kristina Timanovskaia intră în ambasada Poloniei de la Tokyo, unde vrea să ceară azi, 2 august 2021.

O sportivă olimpică din Belarus care a refuzat duminică să urce într-un avion ce urma să plece din Tokyo a spus că a fost dusă cu forța la aeroport, și a intrat luni, 2 august, în ambasada poloneză din capitala niponă.

Atleta , Kristina Timanovskaia , de 24 de ani, va cere azil politic Poloniei, a spus un membru al comunității locale belaruse care s-a aflat în contact cu ea – citat de Reuters.

O organizație pentru drepturile omului, Fundația Sportivă de Solidaritate din Belarus, a spus AP că i-a procurat Kristinei un bilet de avion spre Varșovia, cu data de 4 august.

Alergătoarea de sprint a ajuns în fața ambasadei într-o mașină fără plăci de înmatriculare luni la 5 după-masa, ora locală. A ieșit cu bagajul de membră a delegației olimpice, a salutat doi oficiali și a intrat în ambasadă, relatează Reuters.

Duminică, purtătorul de cuvânt al Comitetului Internațional Olimpic, Mark Adams, a spus la o conferință de presă că mai multe organizații internaționale sunt în contact cu sportiva, inclusiv Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați.

„Ne-a asigurat că se află în siguranță”, a precizat Adams.

Comitetul Olimpic Internațional a mai spus că a cerut R. Belarus să dea explicații detaliate despre ce s-a întâmplat.

Sportiva care urma să alerge luni în calificări la 200 de metri, la Stadionul Olimpic, spune că a fost dusă la aeroport împotriva voinței sale, și i s-a cerut să se îmbarce într-o cursă Turkish Airlines.

Ea a mai spus unui reporter Reuters via Telegram că antrenorul-șef al echipei din Belarus a vizitat-o duminică în satul olimpic și i-a spus că trebuie să plece, în baza unui „ordin de sus”. Apoi oficialii belaruși au venit în camera ei, au pus-o să-și facă bagajele și au dus-o la aeroport.

Sportiva a refuzat însă să urce în avion, spunând că nu vrea să se întoarcă în Belarus.

Comitetul Olimpic din Belarus a spus că decizia retragerii sportivei din competiție a fost făcută la recomandarea medicilor, din îngrijorare pentru „starea ei psihologică, emoțională”.

Șeful antrenorilor echipei de atletism, Iuri Moisevici, a spus că Timanovskaia se purta ciudat, se „izola” și nu voia să vorbească.

Activiștii pentru drepturile omului au spus că incidentul a venit după ce sportiva a fost pusă să alerge la ștafeta 4 X 400, deși nu avea nici un fel de experiență la aceasta disciplină, și și-a criticat apoi deschis antrenorii.

Într-un mesaj video difuzat pe rețele, atleta a spus că a fost „presată” de comitetul olimpic din Belarus și a cerut ajutorul CIO.

Atât Polonia, cât și Cehia s-au oferit să o ajute.

Un oficial de la ministerul de externe polonez a spus că i s-a oferit o viză „umanitară” și este liberă să-și continue cariera sportivă în Polonia, dacă dorește.

Un mesaj similar a transmis și ministrul de externe ceh Jakub Kulhanek, care a numit situația „scandaloasă”.

Reuters a relatat luni că ambasada belarusă din Tokyo a făcut un demers către autoritățile japoneze, cerându-le oficial informații despre sportivă.

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Țihanouskaia, a cerut la rândul ei sprijinul Comitetului Olimpic Internațional pentru tânăra sportivă.

„Are dreptul la protecție internațională și să continue participarea la Jocurile Olimpice @", a scris Țihanouskaia pe Twitter. „De asemenea, este crucial să investigăm modul în care comitetul olimpic din Belarus încalcă drepturile sportivilor."

Între timp, Vitaly Utkin, membru al parlamentului din Belarus, a criticat drept „trădare” comportamentul tinerei atlete.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG