fbpx

Reacția „HORUS Energy” privind presupusele nereguli la o licitație de modernizare a unui bloc energetic

Compania „HORUS” – Republica Moldova, parte a brandului „HORUS Energy” și a holdingului internațional „PROMINVEST DEVELOPMENT” LTD – Marea Britanie susține că „a devenit ținta unor atacuri grave și a unei ample campanii de dezinformare”. Potrivit companiei, se încearcă astfel influențarea rezultatelor unei licitații care va avea loc pe data de 17 august curent, când urmează să fie selectată compania care va moderniza celelalte blocuri energetice ale Termoelectrica SA.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Acest lucru se întâmplă, potrivit unui comunicat de presă al companiei, după realizarea de către aceasta a unui proiect similar „de succes”, în 2019, la blocul energetic nr. 1.

De rezultatul acestei licitații depinde, în mare măsură, securitatea energetică și alimentarea cu energie electrică, agent termic și apă caldă a locuitorilor municipiului Chișinău – afirmă cei de la HORUS.

„În urma modernizării blocului energetic nr.1 de către „HORUS ENERGY”, „Termoelectrica” SA economisește 40 de milioane de lei anual, iar investiția de 240 de milioane de lei în modernizarea blocului energetic, va fi recuperată în cel mult 7 ani. În cadrul acestui proiect, „HORUS ENERGY”, împreună cu partenerii din cadrul concernului Силовые Машины, a asigurat creșterea productivității termice și a puterii electrice, s-au redus substanțial emisiile nocive, au fost anihilate riscurile unor eventuale avarii, etc”, se arată într-un comunicat al companiei.

„După implementarea proiectului de modernizare a blocului energetic numărul 1, am obținut următoarele rezultate, confirmate de către experți independenți de talie internațională: îmbunătățirea procesului de ardere și majorarea randamentului cazanului cu 2%; îmbunătățirea capacitate de manevrare și majorarea randamentului turbinei cu 2%, un rezultat foarte bun; prelungirea resursei de funcționarea a cilindrului de înaltă presiune a turbinei cu minim 8 ani (sau 50 000 de ore), iar a cilindrului de medie și joasă presiune cu 40 de ani (sau 200.000 de ore), creșterea productivității termice de 1,6 ori de la 100, la 168 Gcal/h și a puterii nominale electrice de la 80, la 98 MW în regim (de termoficare) optimal de funcționare.

Efectele economice și ergonomice ale sistemului de control și monitorizare au fost obținute îndeosebi datorită sistemelor contemporane europene de automatizare și control bazate pe utilajul companiei Siemens AG. Toate aceste modernizări au făcut și fac posibile economii de 40 de milioane de lei anual”, potrivit managerului de proiect al „HORUS ENERGY”, Mihail Pasecinic.

„Calitatea lucrărilor realizate de „HORUS ENERGY” – Republica Moldova, dar și corespunderea acestora în totalitate cu caietul de sarcini al proiectului, sunt confirmate și de expertiza efectuată de compania independentă specializată în expertize energetice „Lvov ORGRES”, din Ucraina.

Acest proiect, o premieră pentru Republica Moldova, a fost implementat fără să provoace majorări de tarife la energia electrică și termică pentru consumatori. Ba mai mult, în perioada de implementare a acestuia, tariful la energia electrică a fost redus”, se mai arată în comunicatul companiei.

Articole asemănătoare

Back to top button