Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Cauza judecătorului Ion Druță,…

DOC Cauza judecătorului Ion Druță, privind ridicarea imunității, trimisă la rejudecare la CA Chișinău

Ion Druță

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) remit la rejudecare la Curtea de Apel Chişinău, în alt complet de judecată, cauza în care Ion Druță, fost judecător și președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ), a cerut anularea hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 24 octombrie 2019 cu privire la sesizarea procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu, referitor la eliberarea acordului pentru pornirea urmării penale, reținerea, aducerea silită, arestarea, perchiziționarea și atragerea la răspundere penală în privința acestuia.

Cercetat penal pentru îmbogățire ilicită, Ion Druță a depus la 1 octombrie 2019 cerere de demisie din funcția de președinte al CSJ, după ce la 24 septembrie 2019, CSM a admis solicitarea procurorului general interimar de atunci Dumitru Robu pentru ridicarea imunității lui Ion Druță și a dat acordul pentru reținerea, aducerea silită, arestarea și percheziționarea acestuia.

O lună mai târziu, la 24 octombrie 2019, CSM a decis ridicarea imunității acestuia. Fostul judecător a atacat decizia în instanță, iar la 7 decembrie 2020 magistrații Curții de Apel (CA) Chișinău au decis că decizia CSM privind ridicarea imunității lui Druță a fost ilegală și neîntemeiată.

Pe 29 ianuarie 2021, CSM a atacat cu recurs decizia instanței de apel. Printr-o decizie dictată la 30 iulie curent, CSJ a casat hotărârea CA Chișinău și a remis cauza la rejudecată la aceeași instanță, în alt complet de judecată.

La 23 septembrie 2019, procurorul general interimar de atunci Dumitru Robu a pornit un dosar de îmbogățire ilicită pe numele lui Ion Druță, după ce Procuratura Generală a fost informată de Serviciul Informații și Securitate (SIS) că a constatat „o discrepanță esențială” între veniturile legale declarate și proprietățile dobândite de membrii familiei Druță între 2016-2019. Fiica, socrii și părinții pensionari ai magistratului au cumpărat mai multe bunuri imobile în Chișinău, care valorează, la prețul lor de piață, peste 13 milioane de lei.

La 24 octombrie 2019, procurorii au deschis un nou dosar în care a fost vizat Ion Druță, altul decât cel în care fostul președinte al CSJ este anchetat pentru îmbogățire ilicită.

Sursele ZdG au afirmat atunci că noul dosar penal a fost deschis după ce, la perchezițiile efectuate în biroul judecătorului Druță în dosarul privind îmbogățirea ilicită ar fi fost găsit un document în care se conțineau mai multe indicații pe anumite dosare și deciziile pe care judecătorii care le examinau urmau să le ia. Ulterior, după ce ar fi descoperit acel document, procurorii au făcut mai multe cercetări și au deschis un nou dosar penal pe numele lui Ion Druță.

Druță a activat ca judecător la CSJ din 2013, devenind din 2018 președinte al instanței. Demisia sa a fost aprobată de Parlament la 19 decembrie 2019. Conform calculelor, Ion Druță a primit o indemnizație unică în valoare de 459 de mii de lei la demisie, din care au fost retrase impozite în valoare de 22,5%, astfel că în contul magistratului a intrat suma de 356 de mii de lei. 

În declarația de avere și interese depusă la demisia din funcția de judecător, Ion Druță a mai trecut, pe lângă veniturile sale și ale soției, 15,5 mii de lei obținuți de familia sa în urma vânzării, în luna noiembrie 2019, a unui bun, fără a specifica denumirea acestuia, datoria de 50 de mii de euro contractată în 2016 de la mama sa, casa de lux în care locuiește, dar și două automobile, care se regăseau și în declarațiile de avere anterioare.