SexEd pentru adulți. Ce te împiedică să ai orgasm?

Natura ne-a oferit minunata posibilitate de a avea orgasm, însă nu toate persoanele au norocul să experimenteze această plăcere. Motivele ce împiedică apariția orgasmului atât la femei, cât și la bărbați, sunt foarte diverse și țin atât de starea fizică, cât și psihică a fiecărei persoane.

Ce este anorgasmia

Anorgasmia este o disfuncție sexuală și reprezintă incapacitatea unei persoane de a ajunge la orgasm. Afecțiunea este mult mai comună în rândul femeilor, estimându-se că în jur de 5 la sută dintre acestea suferă de anorgasmie.

Anorgasmia la femei poate fi de mai multe tipuri. Femeia care nu poate experimenta orgasmul la niciun fel stimulare sexuală suferă de anorgasmie absolută. În cazul în care poate atinge orgasmul doar la unele tipuri de stimulări sexuale sau doar în unele contexte, aceasta suferă de anorgasmie parțială

Anorgasmia primară se întâlnește la femeile care nu au experimentat niciodată orgasmul în decursul vieții. Iar anorgasmia secundară poate apărea pe parcursul vieții la femeile anterior orgasmice. Anorgasmia secundară afectează aproximativ o treime dintre femei.

Citește și: Explozie de hormoni și senzații. Ce beneficii are orgasmul?

Cauzele fiziologice

Anorgasmia poate fi efectul secundar al unor afecțiuni mai grave. Persoanele care suferă de diabet sau de boli ale aparatului cardiovascular pot avea dificultăți în întreținerea unui raport sexual sau de a ajunge la orgasm. Cauzele principale sunt problemele legate de circulația sangvină și tensiune arterială.

În cazul femeilor, anorgasmia secundară poate fi cauzată de afecțiuni ale aparatului genital feminin, precum sindromul durerii pelviene cronice, dispareunia și vulvodinia. „Una dintre cauzele anorgasmiei cu care cel mai frecvent se adresează pacientele, în special cele tinere, este vaginismul”, povestește sexologa Tatiana Grecu. Aceste afecțiuni duc la scăderea dorinței sexuale și la imposibilitatea de a avea un act sexual sau de a primi plăcere. Specialista afirmă că și disfuncțiile hormonale pot fi o cauză a anorgasmiei feminine. În cazul bărbaților, anorgasmia însoțește alte disfuncții sexuale, în special disfuncțiile erectile.

Medicamentele pe care le administrezi îți afectează nivelul de satisfacție sexuală. Antidepresivele diminuează secreția unui șir de hormoni, un efect secundar fiind scăderea libidoului și lipsa orgasmului. În rând cu antidepresivele, și tranchilizante utilizate în tratarea unor boli psihice sunt cauza incapacității de a avea orgasm. Unele medicamentele utilizate la tratarea epilepsiei au ca efecte secundare scăderea dorinței sexuale, disfuncții erectile și, în consecință, anorgasmia. Contraceptivele orale, de asemenea, pot avea ca efect secundar un libido scăzut și dificultăți de a ajunge la orgasm.

Cauze psihologice

Starea psiho-emoțională este cel mai important factor ce influențează dorința sexuală și orgasmul. Persoanele care suferă de anxietate și depresie de cele mai multe ori nu pot experimenta orgasmul. Unele blocaje psihologice și complexe, în special cele legate de percepția de sine și a propriului corp, au drept rezultat incapacitatea de a ajunge la orgasm și de a primi plăcere de la actul sexual. Sexologa Tatiana Grecu spune că lipsa încrederii în sine la bărbați poate duce la disfuncții erectile și anorgasmie. „Chiar și nivelul de testosteron și al libidoului scade semnificativ”, adaugă specialista.

„O persoană poate avea o experiență orgasmică doar atunci când se simte în siguranță alături de partener”, afirmă Tatiana Grecu. O formă des întâlnită a anorgasmiei parțiale este atunci când femeia poate atinge orgasmul prin masturbare, însă nu îl poate experimenta în timpul actului sexual. „Femeia este obișnuită să ajungă la orgasm singură, nu se poate încredința în partener, se teme să piardă controlul asupra reacțiilor corpului său”. Sexologa afirmă că teama de a pierde acest control și imposibilitatea de a se relaxa fizic și emoțional pot fi cauzate de unele complexe sau de lipsa conexiunii cu partenerul. Abuzul psihologic din partea partenerului sau partenerei joacă și el un rol important în acest sens.

Sindromul posttraumatic este o cauză frecventă a anorgasmiei secundare. După ce a suferit o traumă psihologică gravă, persoana nu mai are aceeași dorință sexuală și îi este dificil să primească plăcere de la actul sexual. Tatiana Grecu spune că dacă sindromului posttraumatic este cauzat de un abuz sexual, situația este și mai gravă. „Fiecare atingere devine neplăcută. În timpul actului sexual, persoana poate retrăi trauma și asta o împiedică să aibă orgasm”, explică sexologa. 

Și stresul poate cauza apariția anorgasmiei. În perioadele extrem de stresante din viața noastră, dorința sexuală poate fi foarte scăzută, la fel ca și șansele de a avea orgasm.

Cum îți afectează viața de cuplu

„Sexul este ultima piesă de puzzle și una dintre cele mai importante, care desăvârșește o relație sănătoasă și creează o legătură emoțională puternică”, spune Tatiana Grecu. Lipsa satisfacției sexuale este cauza frecventă a problemelor de cuplu. Unele cercetări constată că disfuncțiile sexuale cauzează 67% dintre divorțuri. Sexologa spune că lipsa orgasmului duce la acumulare de frustrări, nemulțumiri și anxietate, care provoacă conflicte și răcirea sentimentelor față de partener.

Înțelegerea necesităților partenerului și încercarea de a le satisface în timpul actului sexual sunt esențiale pentru o relație armonioasă. Atunci când partenerul este preocupat doar de propria plăcere sexuală, iar la asta se adaugă mimarea orgasmului de către parteneră, anorgasmia și problemele de cuplu sunt asigurate. 

Care sunt soluțiile 

Sexologa Tatiana Grecu povestește că o bună parte dintre cazurile când pacienții se adresează la ea pentru ajutor sunt legate de anorgasmie. „Aceasta poate fi tratată”, asigură sexologa. Tratamentul este unul complex și începe cu identificarea cauzelor. 

Pentru început, se va recomanda consultarea unui șir de medici, pentru a exclude cauzele medicale. De cele mai multe ori, motivele apariției anorgasmiei sunt de ordin psihologic, astfel, sexologul va încerca să identifice cauzele afecțiunii și modul în care poate fi îmbunătățită situația.

„Orgasmul ia naștere în creier și este un răspuns complex al corpului nostru, iar apoi se adaugă reacțiile fizice. Pentru a trata anorgasmia, trebuie să identificăm de ce această conexiune între creier și corp este întreruptă”, explică Tatiana Grecu. Terapia poate fi făcută individual, dar și în cuplu, pentru a avea un rezultat mai bun.

Un articol de Ecaterina Buruiană, stagiară Moldova.org

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.