sâmbătă, 20 aprilie, 2024
11.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeEcolux a dotat un laborator al Universității Agrare cu utilaj frigorific performant

Ecolux a dotat un laborator al Universității Agrare cu utilaj frigorific performant

Recomandate

Pe data de 28.05.2021, laboratorul facultății de Horticultură a Universității Agrare de Stat din Moldova (UASM) a fost dotat, de către compania „Ecolux”, cu utilaj frigorific specializat ce va permite studenților și cadrelor didactice să studieze, cât și să facă cercetări științifice în domeniul păstrarea fructelor, pomușoarelor și pregătirea materialului săditor horticol.

Utilajul este o copie în miniatură a unui complex frigorific industrial și permite testarea, la scară mică, a diverselor tehnologii de conservare și păstrare utilizate de agricultori și procesatori.

Mai mult, această instalație frigorifică este formată din 4 camere mici, iar parametrii tehnici, precum temperatura și mediul gazos (O2, CO2 și N2), pot fi controlați individual pentru fiecare cameră în parte.

Dotările au fost finanțate în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”, de către Guvernul Republicii Moldova cu suportul Băncii Europene de Investiții.

Utilizarea atmosferei controlate pentru păstrarea îndelungată a fructelor

Agricultorii sunt interesați să păstreze produsele horticole, cum ar fi fructele, în depozite frigorifice pentru o perioada mai îndelungată.

Acest fapt le permite consumatorilor posibilitatea de a cumpăra produsele dorite timp de o perioadă mai îndelungată a anului calendaristic.

Totodată, cererea fiind mai mare în afara sezonului, le permite agricultorilor să dețină control asupra prețului de vânzare. 

Prezervarea îndelungată a fructelor poate avea loc doar dacă sunt create condiții optime de păstrare, care în schimb îi oferă clientului final un produs gustos, crocant și calitativ.

Camerele frigorifice trebuie construite pentru a nu permite intrarea sau ieșirea diverselor gaze în încăperile predestinate pentru păstrarea fructelor. În timpul depozitării, fructele „respiră” folosind oxigenul (O2) din încăpere și producând dioxid de carbon (CO2) și ulterior – etilenă (C2H4).

Secretul păstrării îndelungate a fructelor este de a limita oxigenul din încăpere și, respectiv, de a extrage cantitatea produsă de CO2 și C2H4. Întregul proces asigură încetinirea procesului respirator al fructului.

Acest proces de stocare este cunoscut și ca adormirea fructelor. Totodată, după recoltare, se recomandă păstrarea fructelor la o umiditate relativă ridicată de 90-95%, pentru a limita cât mai mult posibil deshidratarea fructului. 

Informație despre utilajul instalat

Precum a fost menționat la începutul articolului, UASM a fost recent asigurată cu o instalație specializată. Aceasta va oferi posibilitate studenților, cadrelor didactice, cât și agricultorilor – să analizeze evoluția de păstrare a fructelor în atmosferă controlată.

Acest echipament constă, de fapt, din mai multe utilaje diverse, care sunt succint descrise mai jos:

Utilaj frigorific

Utilajul frigorific constă din următoarele componente vitale:

  • Agregat (figura 2: compresor, condensator, producător – Tecumseh, Franța).
  • Suflant (figura 3: producător – Kelvion, Germania).
  • Valvă solenoid (producător – Danfoss, Danemarca).
  • Valvă mecanică de expansiune (producător – Danfoss, Danemarca).

Generator de azot

În figura 4 este arătat „generatorul de azot”, producător – Besseling, Olanda. Acest echipament este elaborat pentru a genera producerea azotului (N2).

Astfel, utilajul trebuie transportat vertical și instalat într-o încăpere care este bine ventilată și are la dispoziție stingătoare de foc.

Mașina funcționează conform principiului adsorbției prin presiune (figura 5). Procesul se bazează pe caracteristicile filtrelor speciale de carbon.

Când aerul ambiant din laborator este comprimat și apoi introdus printr-un pat cu site moleculare; ulterior, oxigenul este adsorbit.

Deoarece moleculele de oxigen sunt mai mici, ele sunt adsorbite mai repede decât moleculele de azot din aer; astfel, se creează un flux care este mai bogat în azot. Sunt utilizate două rezervoare.

Când primul rezervor a fost saturat și, prin urmare, nu mai poate adsorbi oxigen, se inițiază regenerarea sau curățarea.

În același timp, adsorbția trece imediat la al doilea rezervor, unde filtrul de carbon este nesaturat.

Figura 5: Schema absorbției oxigenului în rezervoare ce duce la separarea și distribuția azotului care este folosit în procesul de păstrare a fructelor

Compensatoare pulmonare (x4 bucăți)

Din cauza schimbării presiunilor de aer ca rezultat a schimbărilor atmosferice și diferențelor de temperatură (inclusiv acțiunea de răcire), volumul de aer din camera frigorifică este în mod constant supus subpresiunii și suprapresiunii.

Un compensator flexibil de aer, cunoscut și ca „compensator pulmonar”, este instalat pentru a compensa aceste mici diferențe de presiune.

Excesul de aer din camera frigorifică este captat în el (la suprapresiune) și, dacă este necesar (la subpresiune) întors în camera frigorifică. Astfel se previne pătrunderea nedorită a aerului bogat în oxigen. 

Utilajul Combi – analizator de gaze & adsorber

Acest echipament multi-funcțional este folosit pentru:

  • a analiza temperatura, umiditatea relativă (RH) și alte măsurări atmosferice;
  • a elimina dioxidul de carbon (CO2) din camere frigorifice (adsorber).

 Analizatorul de gaze

Măsurătorile de temperatură și umiditate relativă (RH) sunt executate continuu în toate camerele frigorifice. Instalația este dotată cu un circuit de control care permite analiza gazelor din fiecare cameră frigorifică în parte.

Cu ajutorul senzorilor de O2 și CO2, este efectuată compararea dintre valorile actuale și valorile setate de către utilizator/operator.

În urma acestei operațiuni, dispozitivul de control ia deciziile corespunzătoare și acționează componentele instalației pentru a ajunge la valorile setate.

Adsorber de CO2

Adsorberul elimină surplusul de bioxid de carbon fără a schimba procentajul mic de oxigen din camera frigorifică. În timpul adsorbției aerul cu un conținut mic de oxigen iese din cameră prin adsorber și, prin aceasta, moleculele de CO2 se leagă cu carbonul activ din adsorber.

Aerul din adsorberul de CO2 intră înapoi în camera frigorifică. Când carbonul activ este complet sau parțial saturat, el va fi regenerat (curățat) utilizând aerul proaspăt, bogat în oxigen, care ar putea să revină înapoi în cameră la următorul proces de adsorbție.

Totuși, plămânul adsorberului înlocuiește aerul bogat în oxigen cu aerul cu un conținut scăzut de oxigen. Extinderea timpului de regenerare va limita transferul de etilenă dintre mai multe camere frigorifice la minim.

 Umidificare adiabatică prin duză și osmoză inversă

Fructele și legumele au în componența lor multă apă și, astfel, camerele frigorifice moderne necesită o umiditate relativă mai mare de 90%.

În caz contrar, se deshidratează produsele și pierd din greutatea lor, care ulterior diminuează costul pe care îl încasează agricultorul când își vinde marfa clientului său.

Ca rezultat, se instalează un umidificator (adiabatic în cazul acestei instalații), care, datorită unei duze – pulverizează apa într-un tub, care este îndreptat în interiorul fiecărei camere frigorifice (vezi figura 8). Acest aer umidificat, care este introdus în camera respectivă, are un aport de răcire a temperaturii, cât și de umidificare a aerului din încăpere. 

În continuare, este necesar ca apa care este ulterior pulverizată – să fie demineralizată. Acest fapt este posibil datorită unei instalații de osmoză inversă (vezi figura 9).

Acest utilaj, care este conectat direct la umidificatorul adiabatic sau duza, oferă o filtrare minuțioasă a apei care vine din rețeaua de apă a statului rezident; în cazul nostru – Republica Moldova.

Astfel, apa care intră în osmoza inversă, trece prin două filtre diferite (un pre-filtru cu densitatea de 5 microni și alt filtru, de carbon activ).

Ulterior, apa este demineralizată și trece prin orificiul microscopic al duzei, care pulverizează camera frigorifică și menține umiditatea dorită de client datorită măsurărilor constante de umiditate din cameră cu ajutorul unui senzor de umiditate.

Fără apă demineralizată, orificiul duzei ar fi blocat în scurt timp cu diverse minerale și umidificarea ar fi ineficientă.

Totodată, în instalația osmozei inverse, se găsește și un rezervor tip „tampon”, care stochează apă de rețea, în caz că umidificatorul consumă mai multă apă decât cât poate produce apă demineralizată osmoza inversă.

Sumar:

În concluzie, acest echipament oferă studenților și cadrelor didactice o experiență practică întru depozitarea fructelor sau a altor produse perisabile în condiții speciale de păstrare.

Totodată, agricultorii interesați în această tehnologie de păstrare și care au un interes vădit de a vedea beneficiile, sunt invitați să testeze acest utilaj.

Astfel, compania SC Ecolux SRL este disponibilă de a fi contactată la numărul de telefon: 022 500 963 sau puteți trimite o cerere la adresa de email: [email protected].

Ecolux
Ecoluxhttps://ecolux.md
Ecolux este un furnizor calificat de produse și echipamente frigorifice, de ventilare și condiționare a aerului, cât și de servicii profesioniste de proiectare, montare, amenajare și întreţinere.

Citește și ›

Advertoriale