image
Sursa foto: AP

Incident pe Stația Spațială Internațională: Modulul rusesc Nauka a lansat accidental rachetele de dirijare

NASA anunță că, la câteva ore după andocarea de ISS, dispozitivele de propulsie ale modulului rusesc Nauka au tras “din greșeală și în mod neașteptat, răsucind stația cu 45 de grade. Traiectoria a fost corectată și echipajul nu a fost pus în pericol”, a scris NASA pe Twitter. La bordul stației sunt șase oameni.

Modulul Nauka, un laborator spațial rusesc, a fost lansat săptămâna trecută de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, purtat de o rachetă rusească Proton. Este primul modul de andocare rusesc la ISS din ultimii 11 ani. Odată cu Nauka, racheta rusească a purtat către ISS și Brațul Robotic European, o realizare a Agenției Spațiale Europene și primul braț robotic care va putea lucra pe segmentul rusesc al ISS.

Nauka, care înseamnă “știință” în limba rusă, are 20 de tone, este unul dintre cele mai mari module de pe ISS și va fi utilizat în principal pentru cercetare și pentru depozitarea echipamentelor de laborator. Modulul a fost conceput încă de la mijlocul anilor 1990, ca rezervă pentru modulul de control rus Zarya.

Ulterior a fost refăcut ca laborator științific, dar lansarea sa a fost amânată din cauza problemelor de finanțare ale Federației Ruse. În 2001, Rusia a lansat modulul de andocare Pirs, care ar fi trebuit să fie o soluție intermediară, dar a rămas în serviciu până săptămâna trecută, când a fost împins în atmosferă și a ars, pentru a putea fi înlocuit de Nauka.

Lansată în 1998, Stația Spațială Internațională este unul dintre puținele proiecte în care Rusia colaborează cu țările occidentale (SUA, Canada, Japonia și ESA). În aprilie 2021, Rusia a declarat că are în vedere retragerea din programul ISS pentru a începe construcția propriei stații orbitale în 2025.

Citeşte mai mult despre

ISS

Noutăţile partenerilor

comentarii: