Principală  —  IMPORTANTE   —   Prima sesiune ordinară a Parlamentului…

Prima sesiune ordinară a Parlamentului din anul curent s-a încheiat. Cum pot fi convocate sesiuni extraordinare

Parlamentul Republicii Moldova a decis, în temeiul art. 67 alin. (1) din Constituție și al art. 37 alin. (1) din Regulamentul Parlamentului, încheierea primei sesiuni ordinare din anul curent.

Propunerea a venit din partea Biroului permanent și a fost aprobată, joi, 29 iulie, în încheierea ședinței de constituire a Parlamentului de legislatura a XI-a.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, sesiunea de primăvară începe în luna februarie și nu poate depăși sfârșitul lunii iulie.

A doua sesiune, cea de toamnă, începe în luna septembrie și nu poate depăși sfârșitul lunii decembrie.

Totodată, Parlamentul poate să se convoace în sesiuni extraordinare, la cererea preşedintelui Republicii Moldova, a preşedintelui Parlamentului sau a 1/3 din numărul deputaţilor.

După o pauză de trei zile, joi, 29 iulie, noul Parlament ales de la Chișinău s-a întrunit într-o nouă ședință, în cadrul căreia au fost constituite fracțiunile parlamentare și alese organele de conducere ale Legislativului.

Liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, a fost ales spicher al Parlamentului, fiind și unicul candidat înaintat pentru această funcție.  64 de deputați au votat pentru candidatura lui Grosu. Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au refuzat să participe la procedura de alegere a noul spicher menționând că „nu are rost”.

Tot în cadrul ședinței Parlamentul de legislatura a XI-a au fost aleși și cei doi vicepreședinți – unul numit din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiunea care deține majoritatea absolută și unul din partea Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), a doua cea mai mare formațiune din punct de vedere numeric și care s-a declarat oficial în opoziție.

Cei doi vicepreședinți ai Legislativului sunt Mihail Popșoi (PAS) și Vlad Batrîncea, ambii deținând această funcție și în Parlamentul de legislatura XI-a. Detalii aici

În Parlamentul nou ales au fost constituite trei fracțiuni parlamentare ale Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) și Partidul Politic ȘOR, declarațiile de constituire fiind rostite tot în cadrul ședinței Legislativului de joi, 29 iulie, de membrii acestora.

Fracțiunea PAS, care deține majoritatea absolută fiind reprezentată de 63 de deputați, va fi condusă de deputatul Mihail Popșoi.

BECS este cea de-a doua fracțiune parlamentară formată și este reprezentată de 32 de deputați comuniști și socialiști. Fracțiunea va fi condusă de socialista Zinaida Greceanîi.

Cea de-a treia fracțiune parlamentară este Partidul Politic ȘOR, reprezentată de șase deputați și care va fi condusă de Ilan Șor, deputatul condamnat la 7 ani de închisoare pentru escrocherie și care este anunțat în căutare internațională.