Matematiciana din Austria care a luat aurul la ciclism

Jocurile Olimpice de Vară 2020 de la Tokyo, care sunt acum în toi, se remarcă nu doar prin multiplele scandaluri, ci și prin performanța sportivilor. Spre marea mirare a tuturor, cursa de ciclism feminin a fost câștigată de o matematiciană din Austria.

147 km în 4 ore

Ciclista Anna Kiesenhofer are 30 de ani și este o novice în comparație cu concurentele sale. A început să se ocupe cu ciclismul profesionist abia din 2017, dar asta nu a împiedicat-o să aducă Austriei prima medalie de aur la ciclism de la primele Jocuri Olimpice moderne în 1896. 

Pentru a lua aurul olimpic, Kiesenhofer a trebuit să parcurgă 147 de km în mai puțin de patru ore, înfruntând oboseala și temperaturile ridicate. Ciclista a mărturisit că rezultatul a fost într-adevăr incredibil, căci nu se aștepta că va câștiga competiția. „Nu îmi vine să cred!”, au fost primele cuvinte spune de  Kiesenhofer la linia de sosire.

Doctoră în matematică și sportivă de performanță

Deși ea se consideră pe sine o amatoare, spune ciclismul ocupă o bună parte din viața ei. Însă acest sport nu este unica ei pasiune. Sportiva a absolvit masteratul în matematică la Universitatea Cambridge, iar apoi a obținut doctoratul la Universitatea Politehnică a Cataloniei. În prezent, aceasta face postdoctoratul la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne, Elveția, unde activează și în calitate de lectoră.

Kiesenhofer povestește că, fiind matematiciană, e obișnuită să rezolve toate problemele singură. Ambiția și perseverența nu i-au lipsit niciodată, așa că a reușit să își creeze singură regimul de antrenament și nutriție, fără a avea nevoie de o echipă și mizând doar pe propriile forțe.

Familia și prietenii au susținut-o întotdeauna, iar matematiciana-ciclistă așteaptă cu nerăbdare să se întoarcă în Austria pentru a împărtăși cu ei victoria. Kiesenhofer nu va renunța la ciclism, dar, după competiția olimpică. va reveni la postul său lectoră universitară.

Sursă foto: CyclingTips

Un articol de Ecaterina Buruiană, stagiară Moldova.org

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.