00:32:52 25.04.2024
Stiri

SUA: Responsabilul lui Joe Biden în domeniul politicii energiei nucleare, în vizită la București pentru a promova parteneriatul pentru dezvoltarea energiei nucleare a României

Actualitate 30.07.2021 09:29 Vizualizări1571 Autor: Ziarul National
SUA: Responsabilul lui Joe Biden în domeniul politicii energiei nucleare, în vizită la București pentru a promova parteneriatul pentru dezvoltarea energiei nucleare a României


Responsabilul principal al politicii din domeniul energiei nucleare al administrației SUA, Kathryn Huff, a avut joi, la București, o întâlnire cu ministrul energiei Virgil Popescu pentru a discuta despre dezvoltarea energiei nucleare a României, informează Ambasada Statelor Unite într-o postare pe Facebook.

„Parteneriat pentru promovarea energiei nucleare a României”, a scris Ambasada SUA, făcând trimitere la întâlnirea dintre Kathryn Huff, responsabilul principal al politicii în domeniul energiei nucleare al președintelui Joe Biden și adjunct principal al secretarului american pentru energie nucleară, și Chargé d’Affaires David Muniz cu ministrul energiei Virgil Popescu.

Totodată, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe remis CaleaEuropeană.ro, Kathryn Huff s-a întâlnit la sediul MAE cu secretarul de stat Dan Neculăescu, în cadrul discuțiilor fiind abordate aspecte ale dialogului strategic bilateral, cu accent pe cooperarea în domeniul energiei nucleare și securității energetice.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a arătat că România rămâne deplin angajată în consolidarea cooperării cu partea americană în domeniul nuclear-civil, inclusiv în contextul ratificării recente a Acordului dintre Guvernul României și Guvernul SUA privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice și în sectorul energiei nucleare civile din România, semnat anul trecut.

Totodată, secretarul de stat Dan Neculăescu a reiterat interesul deosebit al părții române pentru aprofundarea cooperării cu partea americană pe dimensiunea combaterii terorismului nuclear, mai ales în lumina profilului activ al țării noastre în regiune. Cei doi interlocutori au avut un schimb de opinii privind temele de interes și proiectele de susținere reciprocă la nivelul organismelor internaționale relevante domeniului nuclear. De asemenea, cele două părți au discutat despre extinderea componentei economice a Parteneriatului Strategic.

Într-o postare separată, ministrul energiei Virgil Popescu a subliniat că “parteneriatul româno – american în domeniul energiei este unul solid”.

“Astăzi am avut o întâlnire de lucru cu o delegație a reprezentanților Departamentului de Energie al Statelor Unite ale Americii și a Ambasadei SUA la București. Principala temă de discuție s-a axat pe implementarea cu o delegație a reprezentanților Departamentului de Energie al Statelor Unite ale Americii și a Ambasadei SUA la București. Delegația SUA a fost condusă de Dr. Kathryn Huff, Acting Assistant Secretary și Principal Deputy Assistant Secretary și de Aleshia Duncan, Deputy Assistant Secretary, iar Ambasada SUA la București a fost reprezentată de David Muniz, Chargé d’Affaires, a.i. și de Brad Stilwell, Deputy Economic Counselor”, a scris Popescu, pe Facebook

El a arătat că în cadrul întâlnirii au fost discutate modalitățile concrete prin care trecem la implementarea Acordului, precum și la oportunitățile de investiții și dezvoltare pe care acesta le va aduce României.

“Țara noastră va avea beneficii nu doar din perspectiva sectorului energetic și a celui economic, ci și beneficii pe diferite paliere, una dintre dimensiunile abordate astăzi fiind cea a educației și pregătirii studenților, în contextul unui program de schimb de experiențe în domeniul energiei. Astfel, relația bilaterală România-SUA va fi întărită și consolidată dincolo de activitățile prevăzute în cadrul Acordului”, a subliniat ministrul energiei

La întâlnire au mai participat secretarii de stat Dan Drăgan și George Niculescu, precum și CEO-ul Nuclearelectrica Cosmin Ghiță.

Întrevederea guvernamentală româno-americană a avut loc în contextul în care președintele Klaus Iohannis a promulgat la 16 iulie legea pentru ratificarea acordului dintre România și Statele Unite privind cooperarea în domeniul proiectelor nuclearo-energetice de la Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile din România.

Proiectul are ca scop relansarea noilor linii directoare de dezvoltare de capacităţi nuclearo-energetice în România care necesită o restructurare rapidă, prin valorificarea potenţialului de redefinire a direcţiilor strategice, într-o cheie diferită de cea concepută în urmă cu peste un deceniu şi bazată, în primul rând, pe investitori ce provin din ţări aliate României, în conformitate cu prevederile Memorandumului Guvernului României nr.3/20.01.2020 cu tema “Noi politici şi linii directoare de dezvoltare a sectorului nuclearo-energetic din România”.

Acordul va rămâne în vigoare pentru o perioadă de 30 de ani și va fi extins automat cu perioade succesive de 5 ani, dacă una dintre părți solicită acest lucru.

Ratificarea acestui acord este posibilă după ce guvernele României și Statelor Unite au semnat această înțelegere, la 9 decembrie, la București.

România şi SUA au parafat la 9 octombrie 2020, la Washington, un acord interguvernamental extins care permite cooperarea în ceea ce priveşte domenii de importanţă pentru România, cum ar fi proiectul Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nuclearo-electrice de la Cernavodă, retehnologizarea Unităţii 1, precum şi cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România. Separat de acordul parafat, România a identificat interesul SUA şi pentru o componentă de finanţare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul energetic printr-un Memorandum de Înţelegere cu Exim US.

Acordul istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza și tehnologia SUA cu o echipă multinațională care construiește unitățile de reactor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și unitatea de reactoare a reactorului 1.

Acest acord subliniază importanța parteneriatului strategic între Statele Unite și România și angajamentul nostru reciproc pentru securitatea energetică în regiune, mai arată comunicatul citat. Proiectul în valoare de 8 miliarde de dolari va fi coordonat de compania americană AECom și va implica un consorțiu euro-atlantic format din companii din România, Canada și Franța. Tehnologia utilizată în dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 va fi CANDU 6, similar celei utilizate în prezent la unităţile 1 şi 2.

De asemenea, în noiembrie anul trecut, Comisia Europeană a aprobat acordul România-SUA, care permite construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă cu parteneri strategici din Statele Unite și UE.

Semnarea acestui acord a devenit posibilă după ce președinții Statelor Unite și României au adoptat, în august 2019, la Casa Albă, o declarație comună prin care au încurajat „puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md