19:57:18 28.03.2024
Stiri

UPDATE // PCCOCS CONFIRMĂ reținerea fostului ministru al Apărării de la Chișinău, Alexandru Pînzari: Alături de Damir și Cojocari

Actualitate 30.07.2021 10:41 Vizualizări3869 Autor: Ziarul National
UPDATE // PCCOCS CONFIRMĂ reținerea fostului ministru al Apărării de la Chișinău, Alexandru Pînzari: Alături de Damir și Cojocari


Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) confirmă reținerea, în dimineața zilei de vineri, 30 iulie, a lui Alexandru Pînzari în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI.

Potrivit PCCOCS, „un alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI” a fost reținut după efectuarea unor percheziții în automobilul și la domiciliul acestuia.

„Figurantul a fost reținut și la momentul actual procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului. În următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, procurorii urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive”, se arată într-un comunicat al PCCOCS.

Până în prezent, în dosarul care vizează angajarea fictivă a lui Dorin Damir ca „ofițer superior sub acoperire” au fost reținute patru persoane, cercetate penal pentru abuz de serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice.





Știrea inițială


Ex-ministrul Apărării în Guvernul Chicu și fost șef al Inspectoratului General de Poliție pe timpul guvernării lui Vlad Plahotniuc, Alexandru Pînzari, ar fi fost reţinut, vineri dimineaţă, de către ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) şi procurori, după ce oamenii legii au efectuat percheziţii la domiciliul acestuia, scrie deschide.md.

Alexandru Pînzari ar fi fost reţinut în dosarul în care este vizat preşedintele FEA, Dorin Damir, şi şeful IP Bălţi, Valeriu Cojocaru, cu privire la angajarea lui Damir în calitate de agent sub acoperire în cadrul fostei Direcţii 5 a Inspectoratului Naţional de Investigaţii din cadrul Ministerului de Externe.

CITIȚI și EXCLUSIV DOC // Dedesubturile ultimelor REȚINERI operate de PCCOCS: „Ofițerul sub acoperire”, Dorin Damir, DENUNȚAT de „comisarul lui Voicu” și prejudiciul de circa 8 000 de euro adus statului

În acea perioadă, Pînzari deţinea funcţia de şef al Inspectoratului General de Poliţie.

Potrivit Ordonanței de recunoaștere a lui Dorin Damir în calitate de bănuit, semnată pe 4 iulie curent de către procurorul Dumitru Raileanu, acuzațiile vizează perioada anilor 2017 – 2019, când Damir ar fi fost angajat fictiv în calitate de „ofițer superior sub acoperire” în cadrul secției nr.1„K” a Direcției nr.5 a Inspectoratului Național de Investigații. Secția repectivă era condusă în acel moment de Ion Cojocaru, iar Valeriu Cojocaru era șeful Direcției nr.5.

Cauza penală pentru abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu a fost pornită încă pe 22 ianuarie 2021, iar pe 30 iunie curent a fost comasată cu altă urmărire penală în care același Damir este bănuit de delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice.

Potrivit procurorului Raileanu, Damir s-ar fi „folosit” de influența pe care o avea datorită faptului că era finul lui Vlad Plahotniuc, șeful partidului de la guvernare în 2017, și „l-a instigat” pe Valeriu Cojocaru să-l angajeze în calitate de „ofițer superior sub acoperire”, ceea ce sugerează faptul că acuzațiile la adresa lui Damir au fost formulate, cel mai probabil, în baza unui denunț al lui Cojocaru.

Acuzatorul arată că, astfel, Dorin Damir a beneficiat, fără a avea vreun drept, de acces la secretul de stat și a primit nemotivat salariu de la stat în perioada lunilor iulie 2017 – septembrie 2019.

Prejudiciul adus statului, în proporții deosebit de mari, este de 170 294,75 de lei sau 7 960 de euro.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md