10:10:19 23.04.2024
Stiri

Cum a „țepuit” Rusia zeci de țări sărace cu vaccinul Sputnik. Guvernele se plâng că rușii nu livrează dozele promise

Actualitate 30.07.2021 10:58 Vizualizări2353 Autor: Ziarul National
Cum a „țepuit” Rusia zeci de țări sărace cu vaccinul Sputnik. Guvernele se plâng că rușii nu livrează dozele promise Profimedia Images


Vaccinul Sputnik al Rusiei generează din nou scandal și furie la nivel internațional – mai multe țări care au comandat acest ser se plâng că Rusia își încalcă promisiunile și nu livrează dozele comandate, relatează BBC.

La începutul acestui an, Fondul Suveran de Investiții al Rusiei, agenția care se ocupă de vânzarea vaccinului Sputnik în afara țării, a anunțat că Rusia are capacitatea de a furniza 700 de milioane de doze de vaccin pentru străinătate. Totuși, până în luna iulie, mai multe țări, majoritatea în curs de dezvoltare, care au comandat doze din acest vaccin, au primit doar o parte din numărul de doze comandat și plătit.

Rusia a încercat să-și folosească vaccinul pentru a-și mări influența în țările în curs de dezvoltare cu ajutorul „diplomației de vaccin”. Criticile venite din Occident legate de Sputnik au fost calificate drept „propagandă atroce” de autoritățile ruse.

Deși au existat dubii cu privire la vaccin și la felul în care el a fost testat, studiile recente arată că Sputnik este, totuși, sigur și eficient.

Iranul a primit mai puțin de 1 milion de doze, deși a comandat 60 de milioane

Una dintre țările cele mai puternic lovite de livrările întârziate ale Rusiei este Iranul. Autoritățile de la Teheran au comandat 60 de milioane de doze într-un contract inițial semnat cu Rusia. Până la finalul lunii iunie, numărul total de doze livrate în această țară era de 920.000. La acest moment, numărul a ajuns la 2 milioane.

Într-o încercare a iranienilor de a crește cantitatea de doze de vaccin utilizabilă în țară, Iranul a acceptat să găzduiască o fabrică de vaccin pe teritoriul său. Pentru a suplimenta, totuși, livrările parțiale ale Rusiei, Iranul a comandat vaccin și din China.

Țările din America Latină se plâng că nu primesc dozele comandate

Guatemala a fost una dintre primele țări care s-au plâns că Rusia nu livrează dozele promise. Guvernul acestei țări a rezervat milioane de doze în aprilie și a plătit în avans peste 57 de milioane de euro pentru opt milioane de doze.

Până la finalul lunii, iunie, însă, doar 150.000 de doze au ajuns în țară, conform presei locale.

În Honduras, autoritățile au anunțat că lucrează la un plan de contingență, în contextul în care rușii nu și-au respectat contractele.

Autoritățile boliviene, de asemenea, se plâng că au primit doar 745.000 de doze dintr-o comandă de 5,2 de milioane promisă până la finalul lui mai. Presa locală din această țară suspectează că Rusia a promis mai multe doze decât poate furniza.

În luna ianuarie, Mexicul și Rusia au anunțat cu fast semnarea unui contract pentru 24 de milioane de doze de Sputnik V. Presa mexicană scrie, totuși, că doar 4,1 milioane de doze au ajuns în țară până acum.

Conform unui e-mail al unui consilier al președintelui argentinian Alberto Fernandez, contractul semnat de această țară cu Rusia ar putea să fie denunțat, în situația în care rușii nu și-au respectat contractul și au livrat doar o mică parte dintre dozele promise.

Blocaje și prețuri exorbitante ale dozelor de vaccin în Africa

În Africa sub-sahariană, distribuția vaccinurilor anti-Covid a întâmpinat numeroase probleme. În februarie, grupul de lucru pentru vaccinuri al Uniunii Africane a anunțat că Rusia a oferit 300 de milioane de doze de Sputnik și un pachet de finanțare. Fondul de investiții rusesc a promis că livrările vor începe în iunie, iar până la începutul lunii, 11 țări din regiunea aprobaseră acest ser. La începutul lui iulie, însă, foarte puține doze fuseseră livrate.

În mai, președintele Ghanei, Nana Akufo-Addo, spunea că țara sa urmează să primească 1,3 milioane de doze de Sputnik. Până în data de 16 iunie, însă, nu fusese livrată nici măcar prima tranșă de 300.00 de doze, iar Rusia a transmis că „furnizorul a rămas fără stoc”.

În Angola, ministrul sănătății declara la sfârșitul lui iunie că dozele vor ajunge „curând”. În mai, țara primise doar 40.000 de doze din cele 12 milioane promise.

Rusia nu reușește să producă suficient nici măcar pentru nevoia internă

livrări sputnik rusia bbc
Volumul de doze de Sputnik V livrat de Rusia din totalul promis în mai multe țări. Foto: Captură BBC

În ciuda retoricii și declarațiilor triumfaliste, Rusia nu reușește să producă suficient vaccin nici pentru cetățenii săi, o populație vaccinată în proporție de doar 15% cu o singură doză.

Conform Reuters, după ce unele regiuni au implementat obligativitatea vaccinării pentru unele domenii, cererea de vaccin a crescut pe plan local, iar acest lucru, cuplat cu dificultăți de stocare, a dus la un deficit de doze.

Kremlinul a anunțat că prioritatea sa imediată este satisfacerea cererii interne, dar că va rezolva și probleme legate de clienții externi.

Sursa: digi24.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md