Linkuri accesibilitate

Tentația unui șah mat: o strategie pe care administrația Biden o evită în relația cu Putin


Președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin s-au întâlnit la „Villa la Grange” in Geneva, 16 iunie 2021.
Președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin s-au întâlnit la „Villa la Grange” in Geneva, 16 iunie 2021.

Fostul campion mondial la șah, Garry Kasparov sfătuiește în publicația Politico ca cei care vor ca Rusia să se comporte cum trebuie să vizeze ”regele” – ca în șah – averea lui Putin, estimată să se ridice la zeci de miliarde de dolari.

Kasparov, ca și sprijinitori ai dizidentului Alexei Navalnîi, crede că administrația Biden ar trebui să vizeze cu sancțiuni pe oligarhii pe care se sprijină puterea economică și averea lui Putin.

Administrația Biden preferă însă o abordare mai nuanțată, nefiind convinsă de eficiența sfaturilor primite și preferând să nu escaladeze tensiuni și să submineze potențialul unei cooperări în domenii cum ar fi neproliferarea nucleară și protejarea mediului. În condițiile în care China se profilează ca fiind amenințarea cea mai mare, administrația pare să-și dorească o relație stabilă și previzibilă cu Rusia.

Dizidenți ruși nu cred că este o soluție bună pentru că nu va descuraja comportamentul agresiv al lui Putin. Critici ai Kremlin-lui se miră că Biden, care a făcut din combaterea corupției o prioritate, nu este mai agresiv față de profitorii din Rusia, pe care îi știe foarte bine.

Navalnîi a oferit chiar o listă cu 35 de persoane, oligarhi care ar trebui vizați. Sancțiunile din aprilie au afectat oligarhi de mai mică vizibilitate și expulzat diplomați. La summitul de la Geneva, Biden l-a avertizat pe Putin că va suferi consecințe dacă continuă atacurile cibernetice, pe care le tolerează. Acestea au continuat fără ca liderul de le Kremlin să simtă consecințele, cel puțin nu vizibil.

Oficialități din administrație susțin că s-a mai încercat fără mare succes subminarea oligarhilor apropiați de Putin – în 2014, a făcut-o Obama, după invazia din Ucraina. La fel a procedat și Trump în 2018, dar în nici o împrejurare Putin nu a părut să dea înapoi, oligarhii respectivi devenind chiar mai dependenți de stat.

Experți apropiați de Casa Albă spun că este simplist să se creadă că Putin pune preț doar pe bani ci că în realitate are un set de priorități geopolitice, la fel de importante ca îmbogățirea personală și a acoliților.

Alții spun că cei care critică administrația americană supra-estimează capacitatea Statelor Unite de a știi unde își țin oligarhii banii și să reușească să îi blocheze. Biden pare să își dorească să-i lase lui Putin timp să își schimbe comportamentul, dacă dorește să nu se expună la sancțiuni care să-l doară.

Joe Biden care are mare experiență în relații internaționale, nu a avut niciodată încredere în Putin dar înțelege că există și alte calcule geo-strategice de luat în considerare.

XS
SM
MD
LG