Fostul ministru al apărării Alexandru Pînzari, reținut de SIS și procurori. „Să nu se grăbească nimeni să mă ardă pe rug”

pinzari

Fostul ministru al Apărării în Guvernul Chicu, Alexandru Pînzari, a fost reținut în această dimineață de ofițerii Serviciului de Informație și Securitate (SIS) și procurori din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Procuratura confirmă perchezițiile în automobilul și domiciliul a lui Alexandru Pînzari în această dimineață. Deși aceștia nu dau numele persoanei, procurorii menționează că este vorba de un bănuit care „ocupa funcții de conducere în cadrul IGP al MAI”.

„Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale continuă acțiunile de urmărire penală în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI.

Astfel,  în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI.

În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii.

Amintim că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”,se menționează în comunicatul emis de PCCOCS.

În martie 2020, Alexandru Pânzari a fost numit ministru al Apărării în Guvernul condus de Ion Chicu. Acesta a deținut anterior funcția de șef al Inspectoratului General de Poliție. În iunie 2019, Pânzari a fost demis din funcție de Guvernul condus de Maia Sandu.

Fostul șef al IGP și ex-ministrul apărării Alexandru Pînzari a venit cu o reacție prin prisma unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, transmis prin intermediul familiei sale:

„După ceea ce s-a întâmplat astăzi, este necesar să vin cu acest mesaj prin intermediul familiei mele. Un citat spune că: Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni.

Știam care sunt „bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce „li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis.

La final vreau să spun următoarele: Sunt lucruri despre care nu se vorbește! Știu ce am oferit Republicii Moldova prin serviciul meu, sau prin lupta mea cu arma în mână pentru integritatea teritorială, și nimeni nu știe mai bine istoria mea și a altor ofițeri, decât cei cu care cot la cot am luptat cu criminalitatea. Mulțumesc celor care sunt acum alături de familia mea”, se arată în mesajul lui Pînzari.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente