JO 2020: Un sportiv de 57 de ani a cucerit bronzul la tir pentru Kuweit
Abdullah Al-Rashidi din Kuweit a cucerit la vârsta de 57 de ani bronzul la tir la Jocurile Olimpice 2020 de la Tokyo, la cinci ani după ce a concurat la Rio ca independent, îmbrăcat într-un tricou al clubului de fotbal Arsenal, scrie digi24.ro. 
Foto: digi24.ro

Comitetul Olimpic din Kuweit a fost suspendat pe 27 octombrie 2015 de către Comitetul Olimpic Internațional, pentru a-l proteja de către interferența guvernului, după adoptarea în statul din Orientul Mijlociu a unei legi sportive considerată incompatibilă cu principiile care guvernează Jocurile Olimpice. Suspendarea a fost ridicată în 2019.

Abdullah Al-Rashidi a câștigat pe 26 iulie bronzul în proba masculină de tir de la Jocurile Olimpice 2020, aceasta fiind a doua sa medalie olimpică, dar prima cucerită pentru Kuweit.

În 2016, Al-Rashidi, în vârstă de 52 de ani, a concurat la Jocurile Olimpice de la Rio ca sportiv independent, țara sa fiind suspendată. El s-a remarcat atunci și prin faptul că purtat un tricou al clubului de fotbal Arsenal în finala olimpică la tir. Atunci, la a șasea sa participare la Jocurile Olimpice, Al-Rashidi a cucerit prima sa medalie - bronzul la tir.

Participarea ca independent înseamnă lipsa echipamentului inscripționat cu numele țării, lipsa steagului național, iar imnul țării de proveniență a sportivului nu va fi intonat în cazul câștigării unei medalii.

Luni, la decernarea medaliilor, Al-Rashidi a scos un steag al Kuweitului din buzunar și l-a așezat pe umăr. Protocolul de la Jocurile Olimpice le interzice sportivilor să-și afișeze steagul țării înainte de acordarea medaliilor, dar Al-Rashidi n-a mai ținut cont de restricție, el fiind nerăbător să afișeze culorile țării sale după ce n-a putut face acest lucru la Rio, scrie Associated Press.

La Tokyo, el a concurat alături de tineri care aveau jumătate din vârsta sa, printre care și fiul său, dar a reușit să lovească 46 din cele 60 de ținte, asigurându-și medalia de bronz.

Abdullah Al-Rashidi este triplu campion mondial la tir și antrenează șoimi în timpul liber. El a debutat la Jocurile Olimpice din Atlanta, în 1996, unde a ocupat locul 42 la tir. A urmat locul 14 la Sydney (2000), locul 9 la Atena (2004) și Beijing (2008), iar apoi locul 21 la Londra (2012). La Rio, în 2016, a câștigat medalia de bronz.


Pub