Constituția a ajuns la 27 de ani: O etapă importantă în constituirea statului „suveran și independent, unitar și indivizibil”
Astăzi se împlinesc 27 de ani de la adoptarea Constituţiei Republicii Moldova. Legea supremă a fost adoptată de Parlament pe 29 iulie 1994. Cu această ocazie, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, și șefa statului, Maia Sandu, au venit cu un mesaj de felicitare pentru toți cetățenii.
Foto: Unimedia.info

„Pe 29 iulie 2021, marcăm cea de-a 27-a aniversare a Constituției Republicii Moldova. Concepută să fie actul nostru politic preeminent, elaborarea Constituției nu a reprezentat o activitate de legiferare obișnuită. Adoptarea Constituției noastre a fost produsul unor circumstanțe istorice și a presupus evaluarea dezideratelor generale ale societății din Republica Moldova de la acel moment.

Societatea de atunci a optat pentru consolidarea statului de drept, pentru garantarea demnității umane, pentru protecția drepturilor fundamentale și pentru fortificarea democrației. Opțiunea constituantei influențează în mod fundamental ordinea socială de astăzi. Paginii scrise atunci de constituantă li se adaugă hotărârile Curții Constituționale pronunțate de-a lungul timpului. Ele fac corp comun cu Constituția și sunt inseparabile de aceasta. Iată de ce, o celebrare a Constituției presupune și o celebrare a activității jurisdicționale a Curții, fără de care prima ar constitui o simplă declarație, fără un efect util.

În această zi, îmi doresc să ajungem să putem afirma, fără nicio rezervă, că în Republica Moldova, stat democratic bazat pe preeminența dreptului, drepturile fundamentale sunt garantate în mod efectiv de către autoritățile acestuia, așa cum o prescrie Constituția”, este mesajul Domnicăi Manole.

Și președinta țării, Maia Sandu a venit cu un mesaj de felicitare. 

„Astăzi în Republica Moldova este marcată Ziua Constituției. Adoptată la 29 iulie 1994, Legea Supremă a intrat în vigoare la 27 august a aceluiași an, fiind o etapă importantă în constituirea statului „suveran și independent, unitar și indivizibil”. În acești 27 de ani, Constituția Republicii Moldova a suferit mai multe modificări. Însă au rămas neschimbate principiile fundamentale ale

Legii Supreme, care proclamă drept valori supreme și garantate pacea civică, democrația, demnitatea, drepturile și libertățile omului, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic, precum și separarea puterilor în stat, independența justiției, statul de drept. Sunt principii fundamentale, pe care trebuie să construim, în sfârșit, un stat de drept și o societate în care fiecare să se poată realiza ca personalitate”, a scris Maia Sandu pe Facebook.


Ședința Parlamentului de astăzi a început cu o felicitare în acest sens.

Precizăm că la 29 iulie în Republica Moldova este marcată Ziua Constituției. Legea Supremă a fost adoptată pe 29 iulie 1994 și a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 1 din 12.08.1994. A intrat în vigoare la data de 27 august 1994.


Pub