Durleșteanu despre „încercările caraghioase ale majorității de a reglementa piața carburanților”: Au inventat și o nouă noțiune, „proiect de proiect”

Mariana Durleșteanu, fostă candidată la funcția de premier și membră a Partidului Legii și Dreptății a venit cu o reacție, cu referire la criza de pe piața carburanților. Durleșteanu susține, că este o „criză creată artificial și premeditat de către unii politicieni și de grupurile din spatele lor”, noua majoritate parlamentară au „încercări caraghioase de a se justifica, prinși cu un proiect de lege cu tentă vădită de lobbysm”, iar „un reprezentant notoriu al acestei majorități chiar a inventat o nouă noțiune în domeniul legislației, „proiect de proiect de lege”.

Foto: UNIMEDIA
„Cu regret, după 11 iulie, piața produselor petroliere nu funcționează conform principiilor unei economii de piață. În lumina situației alarmante de pe piața petrolieră, doresc să reamintesc cele scrise de mine cu ceva timp în urmă, despre metodologia formării prețului la carburanți. Cred cu certitudine în faptul că cetățenii trebuie să cunoască motivele ce stau la bază crizei de pe piața carburanților. Criză creată artificial și premeditat de către unii politicieni și de grupurile din spatele lor cu interese departe de interesele naționale. Am văzut și încercări caraghioase din partea noii majorități parlamentare de a se justifica, prinși în flagrant cu un proiect de lege cu tentă vădită de lobbysm pentru un jucător de pe piața petrolieră. Un reprezentant notoriu al acestei majorități chiar a inventat o nouă noțiune în domeniul legislației, „proiect de proiect de lege”, a scris Durleșteanu pe pagina sa de Facebook. 

Mariana Durleșteanu, susține că în calitate de expert în industria petrolieri, a dorit să contribuie la soluționarea situației de criză ce au apărut, iar acest subiect a fost abordat doar în cadrul intern al Legislativului.

„Am dorit, în calitate de expert în industria petrolieră, să contribui la soluționarea situației de criză apărute, însă discuțiile au demarat doar în cadrul intern al parlamentului, fără a fi expuse pentru dezbateri deschise și transparente. Cu regret, presupunerea mea precum că piața produselor petroliere va funcționa conform principiilor unei economii de piață după 11 iulie, nu s-a adeverit. Dimpotrivă. Sugerez cetățenilor Republicii Moldova să privească cu ochi deschiși la ceea ce se întâmplă, să nu să se lase duși în eroare de populisme și minciuni vădite.

Cu certitudine, după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, piața produselor petroliere va funcționa conform principiilor unei economii de piață. Mai mult, sper ca ANRE va propune o metodologie privind stabilirea marjei comerciale într-un mod deschis, transparent discutată cu operatorii de pe piață și experții din industria petrloieră.
Din considerentele expuse mai sus, reacția unor actori politici și funcționari de stat, privitor la scumpirea carburanților, este ajustată la scopurile electorale, aruncând fumigene în ochii cetățenilor Republicii Moldova”, mai scrie Durleșteanu. 

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a venit cu o reacție, după criticile aduse de expertul economic, Veaceslav Ioniță pe proiectul de lege pus în discuții publice ce prevede unele relaxări pe piața petrolieră. „Trebuia de la ceva de început discuțiile pentru a putea îmbunătăți actualul cadru legal”, a declarat Litvinenco la Secretele Puterii de la JurnalTV.

Analistul economic Veaceslav Ioniță a criticat dur inițiativa lansată public de PAS de modificare a legii privind piața produselor petroliere nr.461/2001. Potrivit lui, „acest proiect de lege are un singur scop: să scoată sub reglementare un segment important al pieței produselor petroliere”, ceea ce va distruge micii importatori și va servi intereselor doar unor jucători din domeniu.


Pub