La Moldox Lab înveți să faci filme documentare, dar și cum să scrii despre ele

La Moldox Lab se fac lucruri fantastice, iar acest lucru îl cunosc din primă sursă. Făcând parte din echipa organizatorică timp de trei ani, am văzut toată agitația care se întâmplă la ateliere, unde participanții învață cum să facă un scurtmetraj documentar într-un timp atât de restrâns. Mai jos îți arăt și două scurtmetraje create în anii precedenți, care sper să te convingă cât de tare merită să fii parte din această nebunie.

Dacă vrei să cunoști cum trebuie să documentezi, să filmezi și să montezi un film care să te ajute să promovezi anumite subiecte sociale urgente, atunci cu siguranță te vei regăsi în unul din atelierele Moldox Lab, care se desfășoară deja al șaselea an. Ediția din 2021 va avea loc ca de obicei, la Cahul, în perioada 6-12 septembrie. Și da, participarea este gratuită.

Activiștii sau reprezentanții societății civile pot participa la atelierul InterAction, unde vor învăța cum să creeze storytelling, astfel încât să poată prezenta cât mai convingător cauza pentru care militează. Tutorele atelierului va fi Denis Pavlovic, realizator de film și regizor din Germania, care are în palmares 15 filme documentare și de ficțiune, Formularul de candidatură poate fi găsit aici.

Tinerii de vârsta 16-25 de ani din regiunea Cahul și Ungheni pot învăța aspectele de bază ale realizării unui film documentar în cadrul atelierului Exploration. La final, sub îndrumarea documentaristei din România Nora Agapi, vor realiza un scurtmetraj pe o temă socială care îi preocupă. Înscrierile se fac aici.

Iar noutatea Moldox Lab din acest an este atelierul de critică de film, un atelier tare mult dorit și necesar pentru o cinematografie locală în curs de dezvoltare. Jurnaliștii, dar și cineaștii care practică scrierea recenziilor, se vor concentra pe analizarea filmelor din diverse perspective și vor exersa diverse tehnici de scriere a recenziilor, astfel încât acestea să exploreze un context mai larg, să provoace întrebări și să invite la dialog cititorul. Tutore va fi Nick Holdsworth (Marea Britanie), jurnalist, scriitor, regizor de film și expert în industria cinematografică și TV din Europa Centrală și de Est. Colaborează cu mai multe instituții de presă recunoscute, precum The Times, Variety, Radio Free Europe, Hollywood. Formularul de participare poate fi găsit aici.

Timp de cinci ediții, peste 100 de participanți și-au dezvoltat abilitățile cinematografice și au lucrat la proiecte de film în atelierele Moldox Lab, multe dintre acestea au avut apoi premiera la festivaluri internaționale prestigioase, precum: Transilvania International Film Festival, Festivalul Internațional de Film din Sarajevo sau Festivalul Internațional de Film Documentar din Amsterdam.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.