Rezumat din Parlament: Discursuri, protocol și funcții

Deputații au continuat astăzi ședința de constituire a legislaturii a XI-a, dominată de Partidul Acțiune și Solidaritate, care are 63 de mandate. Deputații au constituit fracțiunile Parlamentare, au ținut discursuri și au ales conducerea Parlamentului.

Discursuri

Fracțiunea PAS a declarat constituirea majorității în Parlamentul de legislatura a XI-a. În discursul său, Mihai Popșoi a spus că PAS are o mare responsabilitate, iar din această zi, deși nu le va fi ușor, vor porni vremurile bune.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor s-a declarat opoziție. Discursul ținut de Vladimir Voronin a fost despre cum socialiștii vor acționa constructiv și că vor taxa dur orice atac asupra constituționalității Republicii Moldova. Totodată, Voronin a spus că „visează la un Parlament cu o majoritate de 101 deputați”.

Fracțiunea Șor a declarat că va activa în calitate de „opoziție constructivă”. Discursul Marinei Tauber, nefiind planificat, a fost mult mai scurt decât al celorlalți. Deputata l-a încheiat cu „La mulți ani, Moldova”.

Constituire de fracțiuni

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate va fi condusă de Mihail Popșoi. Vladimir Bolea, Doina Gherman și Lilian Carp vor fi vicepreședinți ai fracțiunii PAS.

Din cei 32 de deputați ai fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor președintă a fost aleasă Zinaida Greceanîi, iar Corneliu Furculiță și Constantin Starîș vor fi vicepreședinți ai fracțiunii.

Fracțiunea parlamentară a Partidului Politic „Șor”, cu 6 deputați în componența sa, va fi condusă de Ilan Șor.

Alegerea Președintelui Parlamentului

Pentru alegerea președintelui Parlamentului a fost constituită o comisie specială. Din cei 7 membri ai comisiei, 4 au fost de la PAS, doi de la BECS și unul de la Partidul Șor.

Procedurile s-au întins inclusiv din cauza ping-pong-urilor de întrebări-răspunsuri dintre Igor Grosu și deputații socialiști, care l-au acuzat pe Grosu că ar fi corupt, că ar fi controlat de Statele Unite și că ar fi avut un comportament violent.

Pentru Igor Grosu au votat 64 de deputați, adică toți deputații PAS prezenți la ședință și 5 deputați din fracțiunea Șor.

Alegerea comisiilor și vicepreședinților

PAS l-a propus și la les în calitate de vicepreședinte al Parlamentului pe deputatul Mihai Popșoi. În același timp, Blocul Socialiștilor și Comuniștilor a anunțat că îl susțin la funcția de vicepreședinte al Parlamentului pe deputatul Vlad Bătrîncea.

Tot azi, deputații au votat și pentru constituirea comisiilor Parlamentare. Astfel, din cele 11 comisii, 8 vor fi conduse de deputați PAS, iar altele 3 – de deputații blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Președinția acestor comisii va fi exercitată de:

Olesea Stamate (PAS) – Președinte Comisia juridică, numiri și imunități
Dumitru Budianschi (PAS) – Președinte Comisia economie, buget și finanțe
Lilian Carp (PAS) – Președinte Comisia securitate națională, apărare și ordine publică
Doina Gherman (PAS) – Președinte Comisia politică externă și integrare europeană
Larisa Voloh (PAS) – Președinte Comisia administrația publică
Liliana Nicolaescu-Onofrei (PAS) – Președinte Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media
Vladimir Bolea (PAS) – Președinte Comisia agricultură și industrie alimentară
Dan Perciun (PAS) – Președinte Comisia protecție socială, sănătate și familie
Elena Bodnarenco (BeCS) – Președinte Comisia mediu și dezvoltare regională
Cunețchi Tatiana (BeCS) – Președinte Comisia de control al finanțelor publice
Grigore Novac (BeCS) – Președinte Comisia drepturile omului și relații interetnice

Au fost aleși 9 membri ai Biroului Parlamentului. Din aceștia, 6 sunt de la PAS, alții doi aparțin BECS și unul – Partidului Șor. Totodată, președintele și vicepreședinții Parlamentului fac parte din oficiu. Astfel, în total, PAS va avea în cadrul Biroului permanent 8 deputați din cei 12 membri.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.