04:42:12 19.04.2024
Stiri

DECIS // Legea PSRM-Șor care a anulat decizia de a acorda terenul fostului stadion republican Ambasadei SUA, NECONSTITUȚIONALĂ

Actualitate 29.07.2021 11:43 Vizualizări1300 Autor: Ziarul National
DECIS // Legea PSRM-Șor care a anulat decizia de a acorda terenul fostului stadion republican Ambasadei SUA, NECONSTITUȚIONALĂ


Decizia socialiștilor și a deputaților Partidului „Șor” din fostul Parlament de a lipsi Ambasada SUA de terenul fostului stadion repulican, aprobată pe 3 decembrie 2020, a fost declarată neconstituțională.

Verdictul a fost pronunțat astăzi de Curtea Constituțională, care a examinat sesizările referitoare la abrogarea Legii cu privire la transmiterea cu titlu oneros a stadionului republican în proprietatea Guvernului SUA.

Sesizările respective au fost depuse de foștii deputați Dinu Plîngău, Maria Ciobanu, Pavel Filip, Monica Babuc, Radu Rebeja și alți ex-legislatori democrați, dar și de deputatul Dumitru Alaiba.

„Examinând sesizările și stenograma ședinței Parlamentului, Curtea a observat că de la prezentarea proiectului Legii contestate de către unul dintre autori în ședința plenară până la votarea ei în două lecturi au trecut aproximativ trei minute. Curtea a reținut că, într-o perioadă atât de scurtă, deputații din opoziția parlamentară nu au avut posibilitatea să supună dezbaterii Legea contestată prin formularea de întrebări și luări de cuvânt, deși dezacordul acestora cu privire la adoptarea Legii contestate era cunoscut de la începutul ședinței plenare. În acest context, Curtea a reiterat că votarea Legii contestate într-un regim accelerat, fără a-i asigura opoziției parlamentare posibilitatea de a pune întrebări sau de a lua cuvântul asupra subiectului supus examinării, depășește marja discreționară a Parlamentului în domeniul organizării procedurilor parlamentare.

(...)

Pentru că la adoptarea Legii contestate Parlamentul nu a asigurat echilibrul corect între, pe de o parte, principiul dezbaterii parlamentare a proiectelor de lege, dreptul deputaților de a formula propuneri și amendamente la proiectele de legi și, pe de altă parte, principiul autonomiei parlamentare, Curtea a reținut că Legea contestată contravine articolelor 64 alin. (1), 73 și 74 alin. (1) din Constituție și trebuie declarată neconstituțională”, se arată în decizia Înaltei Curți.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md