12:38:22 16.04.2024
Stiri

Discursul lui Igor Grosu, APLAUDAT în Parlament: „Gata, jocurile de-a kuliokul, legi ale contrabandei, furtul banilor publici – toate astea s-au terminat”

Actualitate 29.07.2021 15:00 Vizualizări2206 Autor: Ziarul National
Discursul lui Igor Grosu, APLAUDAT în Parlament: „Gata, jocurile de-a kuliokul, legi ale contrabandei, furtul banilor publici – toate astea s-au terminat”


Votul din 11 iulie este unul „istoric” și înseamnă „o responsabilitate fără precedent” pentru Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care a obținut majoritate parlamentară, a declarat astăzi în Parlament liderul acestei formațiuni, Igor Grosu, înainte de a fi votat în funcția de președinte al Parlamentului.

„Nimeni nu va avea clemență și imunitate, fie la putere sau în opoziție. Gata, jocurile de-a kuliokul, legi ale contrabandei, furtul banilor publici – toate astea s-au terminat. Vom interveni prompt și fără a analiza costurile politice. Dreptatea se face prin sacrificii, nu lamentări”, a fost partea din discursul lui Grosu de la tribuna Parlamentului aplaudată de colegii săi deputați.

Potrivit liderului PAS, oamenii nu vor un parlament care este „loc de adăpost pentru cei certați cu legea, un loc unde se votează scheme, privilegii pentru elite abonate la contracte cu statul, unde se acoperă nelegiuirea”: „Oamenii vor lucruri firești, ca instituțiile statului să înceapă să funcționeze. Oamenii așteaptă acest lucru de 30 de ani. Lumea vrea un parlament unde se dezbat subiecte, legi importante pentru viața fiecărui cetățean, familii și comunități. Unde legile nu se votează pe ascuns, pe furiș și pentru protecția schemelor. Lumea vrea un parlament care face legi pentru dreptate, regulă și disciplină. Un Parlament care are respect față de cetățeni. Un asemenea Parlament trebuie să construim. (...) Scopul nostru este ca acest Parlament să facă ordine. Ca cetățenii să nu mai simtă că cei de sus se apără între ei și se îmbogățesc tot mai tare, pe când oamenii devin tot mai săraci”.

Printre prioritățile Parlamentului, anunțate de Igor Grosu, se numără dezmembrarea monopolurilor, scoaterea presiunilor de pe mediul de afaceri, crearea unor reguli clare și egale pentru toți.

„Vom începe prin a face ordine în activitatea Parlamentului. Vom respecta proceduri clare și vom fi transparenți în procesul legislativ. Chiar și în regim de urgență, transparența va fi respectată. Am fost martor în vechiul Parlament la multe abuzuri. Am văzut sfadă mimată și înțelegeri de culise, legi votate cu încălcarea Constituției și cu călcarea în picioare a interesului public. Am văzut, din păcate, multă lipsă de rușine. Obrazuri groase și vorbe subțiri. Aceste lucruri nu au ce căuta în acest Parlament. Deputații reprezintă cetățenii și Parlamentul este primul loc din care vom începe să facem lucrurile altfel. Am fost votați cu un mandat foarte clar. Și oamenii nu au timp să mai aștepte. Lupta împotriva corupției și creșterea nivelului de trai al cetățenilor sunt lucrurile pe care le-am promis și pentru care vom munci. Anumiți pași îi vom face imediat, unele lucruri vor fi simțite în timp”, a adăugat Igor Grosu.

De asemenea, candidatul la funcția de spicher a promis că guvernarea PAS va crește în scurt timp până la 2 000 de lei a pensiei minime, va relua finanțarea externă, în special a componentei ce ține de granturi care sunt disponibile Republicii Moldova, va curăța instituțiile subordonate Guvernului, dar și Parlamentului.

Pe termen mediu, noua conducere a R. Moldova o să demareze o reformă efectivă în justiție, va reorganiză cadrul legal ce ține de taxare, impozitare și activitatea antreprenorială, va asigura implementarea acestuia corectă de către instituțiile responsabile de supraveghere și inspecție, iar pe termen lung - va accelera procesul de integrare în Uniunea Europeană, va implementa politici demografice și proiecte de dezvoltare a regiunilor.

„Sunt multe lucruri de făcut. Să ridici o țară din ruine nu e ușor. Știu că așteptările oamenilor sunt foarte mari. Și pe bună dreptate. Sunt conștient că anumite lucruri nu se vor întâmpla așa de repede precum ne dorim. Dar noi nu am venit aici pentru privilegii sau aplauze. Am venit cu însărcinări foarte clare din partea cetățenilor. Să curatam ce e stricat și să construim un stat care lucrează pentru oameni”, a încheiat Igor Grosu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md