02:51:10 20.04.2024
Stiri

Un obiect CIUDAT a fost găsit pe un câmp, iar în interiorul său a fost descoperit ceva INCREDIBIL

Actualitate 29.07.2021 16:20 Vizualizări2216 Autor: Ziarul National
Un obiect CIUDAT a fost găsit pe un câmp, iar în interiorul său a fost descoperit ceva INCREDIBIL


Un mic fragment de rocă descoperit într-un câmp din Gloucestershire, Regatul Unit, nu arăta deosebit de important pentru trecătorul obișnuit, însă ar putea conține informații cruciale despre formarea Sistemului Solar și originile vieții.

Asta pentru că nu s-a format aici pe Pământ, însă provine dintr-un loc mult mai îndepărtat, undeva mai departe de orbita lui Marte. Aruncat de interacțiunile gravitaționale sau o coliziune între asteroizi, fragmentul a călătorit prin spațiul vast, iar în cele din urmă a trecut prin atmosfera Terrei și a aterizat pe suprafața planetei noastre.

Cunoscut despre meteoritul Winchcombe, acesta nu este un meteorit obișnuit. Oamenii de știință desfășoară acum analize pentru a-i determina compoziția, în speranța că vor afle mai multe despre originea și formarea meteoritului.

„Structura internă este fragilă și poroasă cu fisuri și crăpături. Nu pare să fi trecut prin metamorfoză termală, ceea ce înseamnă că a rămas acolo undeva mai departe de Marte, neatins, încă dinainte de formarea planetelor. Asta înseamnă că acum avem oportunitatea rară de a analiza un obiect din trecutul nostru primordial”, a explicat Shaun Fowler, de la Universitatea Loughborough din Regatul Unit, scrie Science Alert.

Micul fragment, parte din același meteorit care a căzut în Winchcombe în luna martie, are o vechime de aproximativ 4,6 miliarde de ani, adică aproape aceeași vârsta ca cea a Sistemului Solar. Asta înseamnă că s-a format din același nor de praf și gaz care a dat naștere la Soare și planete.

Deși planetele din Sistemul Solar au trecut prin evenimente și transformări importante, meteoritul din Gloucestershire a rămas neatins pe centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter.

De asemenea, meteoritul aparține de o categorie rară, cunoscută drept chondrite carbonice. Asta înseamnă că este un meteorit pietros, nu feros, alcătuit în principal din carbon și siliciu. Aceste materiale au mai puține șanse de supraviețuire atunci când vine vorba de intrarea în atmosfera, față de materialele pietroase. Tocmai de aceea, chondritele carbonice sunt foarte rare.

Mai puțin de 5% dintre toți meteoriții recuperați pe Pământ aparține de această clasă rară. Acești meteoriți sunt bogați în materiale organice, iar cercetătorii cred că ar putea conține indicii despre originile materiei organice de pe Terra.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md