Călătoriile în timpul pandemiei de Covid-19. Care sunt diferențele între țările europene, la nivelul restricțiilor?

29 Iul. 2021, 13:15
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
29 Iul. 2021, 13:15 // Au Bani //  MD Bani

Înainte de a merge într-o vacanță peste hotare, este necesar să cunoști toate restricțiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus. Restricțiile diferă de la stat la stat.

De la 1 iulie a intrat în vigoare pașaportul sanitar european, care se aplică fără excepție în cele 27 de state membre ale UE. Asta înseamnă dovada numerică – un QR cod – a unei vaccinări complete, a unui test negativ sau un istoric de infectare cu Covid în ultimele 6 luni. Validitatea testului negativ a fost coordonată pentru toate țările UE sau ale spațiului Schengen (Lichtenstein, Islanda, Elveția, Norvegia), însă unele țări nu se limitează la prezentarea acestui test negativ.

România

Toți cetățenii Republicii Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul călătoriei.

Măsura carantinei se instituie pentru cetățenii străini și apatrizii care sosesc în România, indiferent de zona din care vin (verde, galbenă sau roșie), inclusiv din Republica Moldova, pentru o perioadă de 14 zile (cu excepția celor care vin din UE/ SEE/ Confederația Elvețiană).

De măsura carantinei, sunt scutite persoanele care fac dovada vaccinării (10 zile de la încheierea schemei), precum și cele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile. De asemenea, pot fi exceptate de la măsura carantinei persoanele care rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile și prezintă testul RTPCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea sosirii în România sau îmbarcării.

Din 15 mai se renunță la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice exterioare, cu câteva excepții – zone aglomerate precum târguri, piețe sau stațiile pentru transportul în comun. În spațiile închise, obligativitatea de purtare a măștii rămâne în vigoare.

Ucraina

Cetățenii Republicii Moldova pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, prezentând obligatoriu la punctul de trecere a frontierei de stat polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, precum și unul din următoarele documente:
– rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat;
– rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2 (RAT), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat;
– certificat medical emis de autoritățile medicale ale Republicii Moldova ce confirmă primirea unui curs complet de vaccinare contra COVID-19, cu vaccinuri care sunt incluse în lista OMS.

Documentele menționate urmează a fi emise în limba engleză sau traduse în limba engleză.
Aceste documente nu sunt necesare pentru copiii cu vârsta până la 12 ani, ei urmând să dispună doar de polița de asigurare medicală.
În absența poliței de asigurare și/sau a unui document din cele enumerate, trecerea frontierei de stat pentru intrare sau tranzit va fi refuzată.

Belgia

La moment, Republica Moldova, este o „zonă verde”, ceea ce înseamnă că nu este necesar un test COVID sau un certificat de vaccinare.

Totuși, călătorii din Republica Moldova trebuie să completeze Formularul de localizare a pasagerilor (PLF).

Purtarea de mască este obligatorie în toate spațiile închise, străzi comerciale și / sau aglomerate, transport public, în locurile unde distanța socială nu poate fi respectată. Respectarea distanței sociale de minim 1,5 metri. Pentru nerespectarea acestor obligații sunt prevăzute amenzi.

Bulgaria

Cetățenii Republicii Moldova au dreptul de a intra pe teritoriul Bulgariei la prezentarea unuia din următoarele documente:

  • Document care atestă finalizarea schemei de vaccinare contra COVID-19;
  • Un certificat digital UE valid care atestă vindecarea (pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat) sau un document similar – un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19;
  • Document care atestă rezultatul negativ la testul molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau cu rezultatul negativ al unui test antigen pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 48 de ore de la data indicată în document.

Tranzitul pe teritoriul Republicii Bulgaria se efectuează fără restricții.

Cipru

Republica Moldova este inclusă în categoria ROȘIE. Toate persoanele care vor călători în Republica Cipru trebuie să se înregistreze pe pagina https://cyprusflightpass.gov.cy, cu cel puțin 24 de ore înainte de sosirea în țară.

Astfel, moldovenii sunt obligați să preinte un test molecular de tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu
72 ore înainte de călătorie, precum și efectuarea celui de-al doilea test PCR, pe cheltuială proprie, la sosirea pe aeroport. Se instituie măsura autoizolării pînă anunțarea rezultatului testului SARS-CoV-2.

Franța

Republica Moldova este clasată în zona portocalie, astfel, persoanele care călătoresc în Franța din Republica Moldova trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
Primul caz :
• Sunteți vaccinat(ă) cu un vaccin recunoscut de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), și anume Pfizer, Moderna, AstraZeneca sau Johnson&Johnson și ați primit a doua doză cu cel puțin 2 săptămâni înainte de plecare (Pfizer, Moderna,
AstraZeneca) sau doza unică cu cel puțin 4 săptămâni (Johnson & Johnson) sau doza unică cu cel puțin 2 săptămâni dacă ați avut un antecedent de COVID.
Astfel puteți călători în Franța fără motiv imperios. La aeroport sau la trecerea de frontieră terestră, trebuie să prezentați testul PCR negativ realizat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcare sau un test antigenic realizat în laboratoriu cu cel mult 48 de
ore.

De asemenea, există câteva categorii de excepții.

Germania

Începând cu 4 iulie 2021, Republica Moldova a fost introdusă în lista statelor sigure. Astfel, cetățenilor Republicii Moldova care sosesc din Republica Moldova nu se mai aplică regulile de intrare în țară specifice zonelor de risc. Totodată, rămâne în continuare obligatorie prezentarea dovezii testării sau vaccinării.

Grecia

Cetățenii Republicii Moldova, posesori ai pașaportului biometric, sunt exceptați de la restricțiile de intrare pe teritoriul Republicii Elene.
Cetățenii moldoveni pot călători, inclusiv în scop turistic, pe teritoriul Greciei.

Condițiile de intrare:
• PCR negativ Covid-19 – în ultimele 72 ore (rezultatul fiind emis de un laborator acreditat, în una din limbi: engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, rusă,);
• Rapid test – în ultimele 48 ore;
• confirmarea însănătoșirii (test serologic – de la 2 la 9 luni);
• confirmarea vaccinării (după 14 zile de la aplicarea ultimei doze (rapel)).

✓ Copii cu vârsta de până la 12 ani, nu vor prezenta testul PCR
✓ Completarea formular de localizare a pasagerilor (PLF) nu mai târziu de ziua precedentă înainte de intrarea în țară. Familiile pot trimite un formular comun e-PLF. Formularul poate fi găsit aici: https://travel.gov.gr/#/ (Pentru informații suplimentare, puteți contacta compania aeriană. Informațiile de contact detaliate ale companiilor aeriene sunt furnizate pe site-ul: https://www.aia.gr/traveler/travellers-info/airlines/).

Turcia

Călătoriile în Turcia sunt permise pentru persoanele care prezintă dovada vaccinării, a îmbolnăvirii cu COVID-19 în ultimele șase luni, sau e Testul Negativ PCR, efectuat în ultimele 72 de ore înainte de sosire în Turcia sau un test rapid antigen efectuat în ultimele 48 de ore.

De asemenea, la aeroport, aletoriu, pasagerii pot fi supuși unui test.

Pentru mai multe detalii consultați site-ul Ministerului de Externe.

 

 

 

 

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 13:42
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
18 Apr. 2024, 13:42 // Slider //  Soroceanu Olga

În data de 12 aprilie, localitatea Anenii Noi a găzduit Târgul locurilor de muncă și meșteșugărit, un eveniment ce a reunit atât angajatori, cât și meșteșugari, în efortul lor de a facilita accesul la locuri de muncă și de a promova meșteșugurile tradiționale, atât pentru populația locală cât și pentru refugiații din Ucraina stabiliți aici.

Printre participanți s-a numărat și șefa ANOFM din raionul Anenii Noi, Zinaida Iordachescu, care a subliniat diversitatea agenților economici implicați și importanța acestui eveniment pentru economia locală și națională:

„Avem agenți economici din Anenii Noi, avem de la Congresul Ucrainenilor, avem de la inspectoratul general de poliție, carabinieri, agenți economici din Chișinău fiindcă nu suntem la o distanță atât de mare și angajăm foarte multe persoane și în municipiul Chișinău.”

Evenimentul a reunit aproximativ 12 angajatori și 22 de meșteșugari, iar participanții au avut oportunitatea să afle informații despre piața muncii, să primească ghidare în carieră și să participe la cursuri de formare profesională. Printre beneficiarii acestor servicii s-a numărat și Laurenția Starciuc, care a apreciat eforturile depuse pentru a le oferi oamenilor perspective noi în câmpul muncii:

„M-am apropiat de orice căsuță, mi-am luat diverse cărți pentru a fi informată. Sunt oportunități care oferă posibilitatea de a te angaja în câmpul muncii.”

Evenimentul face parte din proiectul „Creșterea Rezilienței prin Angajare și Coeziune Socială”, implementat în consorțiu de Helvetas Moldova și HEKS – EPER Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Elveției. Partener strategic de implementare: ANOFM.

Directorul de țară al HEKS – EPER Moldova, Peter Fenoy, a subliniat importanța coeziunii sociale și a dezvoltării economice sustenabile pentru comunitatea din Anenii Noi:

„HEKS – EPER Moldova a fost implicată în mai multe activități legate de atenuarea consecințelor conflictului din țara vecină, Ucraina. În Moldova, din păcate, influența refugiaților din Ucraina a generat mai multe necesități în baza dificultăților noastre obișnuite cu care ne confruntăm înainte de acest conflict. Ne dorim să aducem împreună oameni din diverse medii și să le oferim șanse egale de dezvoltare, indiferent de originea sau situația lor actuală.”

Târgul locurilor de muncă și meșteșugăritul reprezintă un pas important în direcția dezvoltării economice și sociale a comunității din Anenii Noi, evidențiind potențialul local și promovând oportunitățile de angajare și de creștere profesională pentru toți participanții.

Următoarele evenimente cu aceeași tematică vor avea loc pe 19 aprilie la Ialoveni și pe 29 mai la Chișinău.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău