Contrabandă cu anabolizante, transport ilicit de untură de bursuc și hărțuire sexuală. Faptele ambasadorilor lui Dodon la Moscova

Ilie Gulca
29/07/2021
Vladimir Golovatiuc, Andrei Neguța și Igor Dodon

Numere de înmatriculare diplomatice acordate lui Ilan Șor, contrabandă cu anabolizante, transport ilicit de untură de bursuc și, în final, hărțuire sexuală – toate aceste episoade sunt legate de personaje din anturajul lui Igor Dodon – Andrei Neguța și Vladimir Golovatiuc, promovate la Ambasada Moldovei la Moscova.

Conform legislației, şefii misiunilor diplomatice sunt numiţi şi rechemaţi din funcţie de către șeful statului la propunerea Guvernului. Un rol central îi revine ministrului de Externe care, în urma consultărilor cu comisia parlamentară de profil, propune numirea sau rechemarea unor ambasadori. Ultimul cuvânt îl are totuşi şeful statului.

Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Vladimir Golovatiuc, a fost rechemat, miercuri, la Chișinău pentru consultări pentru o perioadă nedeterminată după ce a fost acuzat de hărțuire sexuală.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Golovatiuc va mai fi verificat pentru comportamentul său în perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, precum și faptul că a autorizat șefului său de partid, Igor Dodon, să efectueze tot felul de filmări pe teritoriul misiunii diplomatice. 

Punga cu grăsime de bursuc

În mai curent, ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au găsit în sacul cu poșta diplomatică pentru Ambasada Republicii Moldova la Moscova o pungă ce conținea grăsime de bursuc.

Ministrul de Externe și premier interimar, Aureliu Ciocoi, a recunoscut că în microbuzul ambasadei a fost depistat un pachet cu grăsime de bursuc.

„Ofițerii SIS au deschis mașina, au verificat-o și au constatat că, în principiu, lucrurile de acolo sunt conform listei autorizate. Dar când s-a deschis sacul diplomatic, pac, un pachet. Și noi am rămas perplecși când am văzut ce s-a transmis de la Moscova în sacul diplomatic sigilat”, a precizat Ciocoi într-o emisiune la Jurnal TV. El a mai spus că acel pachet nu avea ce căuta în acel sac diplomatic și că va face demersuri pentru a afla ce s-a întâmplat mai exact.

Anabolizante de 80 de milioane de lei

Fostul ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguță, a fost reținut la sfârșitul anului trecut de angajații Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

El a fost recunoscut în calitate de bănuit de complicitate la contrabandă cu anabolizante după ce, în decembrie 2021, șoferul unui microbuz al misiunii diplomatice a fost reținut pentru faptul că  transporta anabolizante în valoarea de 80 de milioane de lei. Acum Neguța este sub control judiciar.

De mandatul lui Neguța în funcția de ambasabor la Moscova este legat cazul celor circa 60 de maşini de lux cu numere diplomatice observate circulând prin Moscova în mai 2013. Printre cei care foloseau maşinile era şi actualul deputat fugar Ilan Șor, pe atunci om de afaceri,  şi soţia sa, Jasmin.

Ulterior, procurorii de la Chişinău au pornit o cauză penală în baza articolului 328 din Codul Penal – excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu. Deşi doi ofiţeri ai Centrului Naţional Anticorupţie au mers la Moscova pentru a efectua investigaţii, dosarul penal deschis în acest caz a fost clasat.

Ilie Gulca
29/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii