Cele 6 persoane reținute pentru contrabandă cu țigări din Transnistria au fost puse sub arest preventiv

Ilie Gulca
29/07/2021
Țigari importate de Almavis și Tabimport. Foto: CIJM

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au obținut arest preventiv de 30 de zile pentru cele șase persoane reținute marți în dosarul capturii celor 179 de cutii cu țigări Ashima, în raionul Cahul. Țigările Ashima sunt importate în regiunea transnistreană la un preț de 0,15 și 0,21 cenți per pachet.

PCCOCS, Serviciul de Informații și Securitate și Serviciul Vamal au deconspirat, în noaptea de 26 spre 27 iulie 2021, în una din localitățile din raionul Cahul, o grupare criminală specializată în contrabanda cu țigarete. Oamenii legii au reținut un microbuz cu o cantitate de 179 de cutii cu țigări de marca Ashima, fără timbru de accize.

De asemenea, în compartimentul marfar au fost depistate două bărci gonflabile, motoare pentru acestea și dispozitive de umflare rapidă a bărcilor, fapt ce confirmă intenția infracțiunii de contrabandă. Marfa urma să fie transportată prin contrabandă, prin eludarea posturilor vamale, în România.

Acest tip de țigarete este preluat din regiunea transnistreană la un preț de aproximativ 360 de euro pentru o cutie, care poate fi comercializată în România la un preț de 800 de euro.

Cele șase persoane erau implicate nemijlocit în transportarea mărfurilor de contrabandă. Infracțiunea de contrabandă cu mărfuri accizate se pedepsește cu închisoare de la patru la zece ani.

Potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova, valoarea totală a țigărilor importate în 2020 este de aproape 50 de milioane de dolari.

Din totalul de 3,3 miliarde de țigarete aduse în Moldova, circa 1,45 miliarde, echivalentul a 145 de tiruri, au mers numai în regiunea transnistreană. Valoarea acestor transporturi se ridică la circa 22 de milioane de dolari.

Țigările de marca Ashima au fost importate de societatea Tabimport, controlată de holdingul Sheriff. Aceste țigarete sunt importate din China, prin Slovenia.

Conform documentelor intrate în posesia reporterilor CIJM, în perioada ianuarie-septembrie, Tabimport a introdus în Transnistria 732 de milioane de țigarete din China și Hong-Kong, în timp ce Almavis a adus 721 de milioane de țigarete din Belarus.

 Serviciile de brokeraj au fost prestate de Broctrimex SRL, firmă fondată de Eleonora Rotari, soția consilierului orășenesc și raional PSRM de la Rezina, Valentin Rotari.

Ilie Gulca
29/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii