image
Sursa foto: Jurnal.md

Mai multe partide care n-au prezentat la timp rapoartele financiare riscă amenzi usturătoare

CEC a decis inițierea procedurii contravenționale în privința persoanelor cu funcție de răspundere din cadrul partidelor politice care nu au prezentat la timp rapoartele financiare.

Comisia Electorală Centrală informează că 35 de partide politice, din cele 53 înregistrate oficial în Republica Moldova, au depus raportul privind gestiunea financiară a partidului pentru primul semestru al anului 2021.

Dintre acestea, 24 de formațiuni politice au prezentat raportul, în corespundere cu prevederile regulamentare, atât prin sistemul informatic, cât și pe suport de hârtie, iar altele 11 au utilizat doar o singură modalitate.

Totodată, CEC a constatat că 11 partide politice nu și-au îndeplinit obligațiile de raportare în termenul stabilit și nu au comunicat nici motivul neprezentării acestora, din care cauză acestea vor fi amendate. Este vorba de formațiunile: Partidul Oamenilor Muncii, Partidul Social Democrat, Partidul Politic „NOI”, Partidul Politic Uniunea Centristă din Moldova, Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова”, Partidul Politic Mișcarea Populară Antimafie, Partidul Politic „Democrația Acasă” și alte partide extraparlamentare.

De asemenea, 7 partide politice au prezentat rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2021, atât cu depășirea termenului legal, cât și/sau contrar modalităților de depunere:

           1. Partidul Comuniștilor din Republica Moldova;

           3. Partidul Politic „Uniunea Creștin-Socială din Moldova”;

           4. Partidul Politic „MOLDOVA MARE”;

           5. Partidul Republican din Moldova;

           6. Partidul Politic „ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR”;

           7. Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”.

În contextul examinării rapoartelor depuse, CEC a decis inițierea procedurii contravenționale în privința persoanelor cu funcție de răspundere din cadrul partidelor politice care nu și-au îndeplinit obligațiile de raportare în termenul stabilit.

CEC reamintește faptul că partidele politice trebuiau să prezinte raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului curent până la 15 iulie curent.

Noutăţile partenerilor

comentarii: