image
Sursa foto: SPIA

Corupție la Piața „Calea Basarabiei”: Polițiști, cercetați pentru că ar primi lunar câte 500 de lei „taxa de protecție”

Mai mulți funcționari ai Inspectoratului de Poliție Râșcani al DP mun. Chișinău a IGP al MAI sunt cercetați că ar fi extorcat taxa de protecție de 500 de lei pe lună, de la agenții economici care desfășurau activitate comercială în piața „Calea Basarabiei, pentru a nu fi documentați pentru diferite abateri legislative. Un polițist a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii SPIA, în colaborare cu Procuratura Anticorupție au documentat acțiunile pretins ilegale ale funcționarilor MAI și agenților economici care desfășoară activitate comercială pe teritoriul pieței „Calea Basarabiei”, mun. Chișinău. Cercetările au loc în cadrul cauzei penale pornite conform elementelor constitutive ale infracțiunii prevăzute de art.324 alin.(1), 325 alin.(1) Cod Penal.

„Începând cu vara anului 2020 până în prezent, funcționarii din cadrul IP Rîșcani al DP mun. Chișinău a IGP al MAI, extorcau taxa de protecție de 500 de lei pe lună, de la agenții economici care desfășurau activitate comercială în piață, pentru a nu fi documentați pentru diferite abateri legislative. Pe 26 iulie au fost efectuate percheziții în magazinele din piața „Calea Basarabiei” și în sediul sectorului de poliție din cadrul pieții „Calea Basarabiei”, informează SPIA.

Ca urmare, un colaborator de poliție din cadrul IP Râșcani, a fost reținut pentru 72 ore, conform prevederilor art. 166 Cod de procedură penală al Republicii Moldova. Totodată, au fost recunoscute și audiate în calitate de bănuiți și alte persoane, care și-au recunoscut vina parțial și sunt cercetate în libertate.

La moment, se efectuează acțiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigații, întru stabilirea tuturor circumstanțelor cu referire la caz. Dacă va fi găsit vinovat, polițistul riscă închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 de unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

În acest context, SPIA apelează la suportul informativ al agenților economici pentru a anihila flagelul corupției cu implicarea funcționarilor MAI.

Noutăţile partenerilor

comentarii: