image
Sursa foto: flickr.com

Voiau să preia conducerea IP Dubăsari: Discuții private dintre doi polițiști vizați în dosare penale // EXCLUSIVITATE

Detalii noi, în exclusivitate, referitor la polițiștii de la Dubăsari, luați în vizorul Jurnal TV. Echipa de investigație a Jurnal TV a intrat în posesia unei discuții private dintre Ion Țărnă, șeful Secției investigarea infracțiunilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Dubăsari, și Igor Axenti, ofițer în cadrul Inspectoratului Național de Investigație. Cei doi polițiști vorbesc despre preluarea conducerii Inspectoratului de Poliție Dubăsari, iar Țărnă scrie cine ar trebui înlăturat de la conducere, pentru a putea ajunge șef la inspectorat. Mai mult, cei doi vorbesc de remunerări ilegale, livrate sistematic unor figuri din cadrul Ministerului de Interne.

Discuțiile dintre Ion Țărnă și Igor Axenti au avut loc la începutul anului 2020. În acea perioadă, șeful Secției investigarea infracțiunilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Dubăsari, ar fi fost avansat în funcția de comisar pricipal. La început, Axenti se plânge că la conducerea IGP ar fi revenit fostul comisar-șef, Sergiu Cociorva, ceea ce l-a deranjat. În replică, Țărnă îl numește pe Cociorva cu apelative licențioase.

jurnal.mdjurnal.md

Jurnal TV a încercat să ia legătura cu Ion Țărnă, dar telefonul său este deconectat. Potrivit informațiilor, acesta s-ar afla în concediu medical. Sursele noastre susțin însă că Țărnă ar fi părăsit teritoriul țării.

Ulterior, Axenti se interesează la ce etapă se află avansarea în funcție a funcționarului cu statul special Ion Țărnă. În aceeași discuție, Țărnă îl asigură pe Axenti că totul este aranjat, iar șeful IP Dubăsari din acea perioadă, Dumitru Șișcanu, ține situația sub control.

jurnal.mdjurnal.md

Jurnal TV l-a telefonat și pe ofițerul INI, Igor Axenti, pentru a comenta aceste înregistrări, dar nici acesta nu a răspuns la telefon.

În aceeași discuție, Țărnă în numește necenzurat și pe fostul său șef, Dumitru Șișcanu. În următorul mesaj, Axenti îi sugerează lui Țărnă să se spele de Șișcanu, iar acesta îi spune că și „Vasilici”, un alt fost șef al IP Dubăsari, Dorin Bânțu, i-ar fi recomandat să fie atent cu Șișcanu, deoarece ar fi susținut de ministrul de Interne. La acea etapă, ministru de Interne era Pavel Voicu.

jurnal.mdjurnal.md

jurnal.mdjurnal.md

Solicitat de Jurnal TV, fostul șef al IP Dubăsari, Dumitru Șișcanu, s-a arătat deranjat de discuțiile menționate și nu a dorit să le asculte.

Discuția continuă cu răspunsul lui Axenti, care îi sugerează lui Țărnă să-i transmită lui Dorin Vasilici Bînțu să se ducă la ministrul Pavel Voicu și să-i transmită lunar niște „pâine cu icre roșii”. Axenti dă de înțeles că, prin acest gest, Voicu ar putea urgenta demisia lui Șișcanu.

Ulterior, Țărnă scrie că totul va fi bine și că Șișcanu va pleca benevol din funcție așa cum ar fi făcut Burciu.

jurnal.mdjurnal.md

Contactat de Jurnal TV pentru o reacție, Bânțu a declarat: „Eu nu știu ce mesaje i se transmit, eu nu am deținut funcția de angajator ca să promovez sau să angajez pe cineva. Eu nu știu ce au scris dumnealor, nu știu despre care Dorin Vasilici au avut în vedere. La Dubăsari eu am lucrat pană în septembrie 2019 după aceea am plecat.”

Ne-am informat de pe pagina Inspectoratului de Poliție și am aflat că Iurie Burciu este acum șef-adunct al IP Dubăsari. Țărnă continuă să-și umilească conducerea și scrie că Burciu ar fi de nivelul unui sectorist.

L-am contactat și pe actualul șef adjunct al IP Dubăsari vizat în discuție.

„Nu comentez nicicum. Consider că sunt niște aberații, ceea ce ține de relațiile mele cu domnul Țărnă sunt niște relații de serviciu, nu mai mult”, a spus Iurie Burciu, șef-adjunct IP Dubăsari.

Mai jos, Igor Axenti îl întreabă pe Țărnă, dacă Alexei Vizdan va fi numit șef-adjunct al Inspectoratului de Poliție Dubăsari. Țărnă scrie că trece, deoarece așa i-ar fi promis „Grobic”.

jurnal.mdjurnal.md

Sursele Jurnal TV din Procuratură afirmă că ar fi vorba de fostul șef al IP Dubăsari, actualul șef-adjunct al IGSU, Vitalie Grabovschi.

Telefonat pentru o reacție, Grabovschi a spus că nu poate discuta pentru că e la volan și că va reveni ulterior. Imediat după aceasta a blocat numărul de telefon al redacției JurnalTV. Am fost nevoiți să-l apelăm de pe un alt telefon. Abia peste o oră, Grabovschi a revenit și ne-a cerut să-i expediem întrebările pe o adresă de e-mail și a promis că ne va răspunde. Pană la ora difuzării materialului nu a venit niciun răspuns de la actualul șef-adjunct al IGSU, vizat în discuție.

Revenim la discuție și, din ea, observăm că Țărnă continuă să povestească despre planurile sale de preluare a conducerii Inspectoratului de Poliție Dubăsari și îl anunță pe Igor Axenti că imediat după ce Alioșa, adică Alexei Vizdan, va ajunge șef-adjunct, urmează alte numiri. Țărnă îi spune că, din cauza situației politice, urmează mai multe schimbări, însă îl asigură că, după ce îl vor demite pe Dumitru Șișcanu din funcția de șef al inspectoratului, Ion Țărnă îi va lua locul. Axenti se bucură și îl întreabă dacă merită efortul. Țărnă îl asigură că mutarea are rost.

jurnal.mdjurnal.md

În următorul mesaj, Axenti se interesează dacă Șișcanu cunoaște planurile lui Țărnă. Acesta îi răspunde că nu, deoarece, Șișcanu ar avea încredere în el și se mulțumește de ce i-ar aduce. Axenti îl întreabă dacă Șișcanu ar avea nevoie de bani, iar Țărnă îi spune că da.

jurnal.mdjurnal.md

Jurnal TV i-a expediat un mesaj cu mai multe întrebări fostului șef al poliției Alexei Vizdan, pe care l-a întrebat dacă ar fi pretins la funcția de șef-adjunct al IP Dubăsari. Acesta a refuzat să răspundă, menționând că va vorbi despre aceasta doar în emisie directă la postul nostru de televiziune, dacă se va dori. Apoi a proferat insulte la adresa postului nostru de televiziune. „La mizerabili nu voi comenta aberații”, a spus Vizdan.

În aceeași discuție, Igor Axenti se interesează dacă Ion Țărnă a adunat material compromițător contra lui Dumitru Șișcanu. Țărnă îl anunță că imagini video nu are, dar toate discuțiile purtate cu el ar fi fost înregistrate. Au urmat mai multe cuvinte necenzurate la adresa fostului său șef Șișcanu.

jurnal.mdjurnal.md

Țărnă scrie că ar fi discutat cu Dorin Vasilici Bânțu și că acesta urmează „să pună un cuvânt” bun pentru el. Axenti scrie că „era mai bine când era Năstas”, iar Ion Țărnă reacționează spunând că dacă ministru de Interne era „Năstas” - el deja era șef al IP Dubăsari.

Presupunând că ar fi vorba despre fostul ministru de Interne Andrei Năstase, Jurnal TV l-a contactat pentru o reacție, dar el nu a răspuns la telefon.

Mai departe, Axenti îl întreabă dacă schema preluării conducerii raionului Dubăsari va izbuti. Țărnă îl liniștește și spune că totul se va rezolva pozitiv. Axenti rămâne însă cu o problemă nerezolvată: cum să scape de șeful-adjunct al IP Dubăsari, Iurie Burciu. Țărnă îl asigură că și acolo a pregătit ceva și, cel mai probabil, funcționarul nu se va mai regăsi în rândul polițiștilor. Urmează zâmbete din partea lui Igor Axenti, care scrie că Iurie Burciu își bagă nasul peste tot, recunoaște că este un polițist principial, care nu ia mită.

jurnal.mdjurnal.md

Contactat de Jurnal TV și întrebat dacă ar fi fost presat în ultima vreme să-și dea demisia, Iurie Burciu a spus: „Cred că da. Ca exemplu, la sfârșitul anului 2019, mi-a fost inițiată o anchetă de serviciu, unde am fost sancționat disciplinar cu mustrare aspră.”

Discuțiile durează mai bine de jumătate de oră, iar Ion Țărnă îi amintește lui Igor Axenti că dacă vor prelua conducerea IP Dubăsari, nu ar mai avea nevoie de nimic. În replică, Axenti îl încurajează să facă treabă și să fie anunțat când poate veni în funcția promisă. Axenti îi sugerează lui Ion Țărnă să „nu-i ungă mâinile cu dulceață”, pentru că va dori din ce în ce mai mult, iar poftele lui Șișcanu să nu ajungă „ca ale lui Bînțu”. Țărnă îl asigură că Șișcanu ar fi bucuros de ceea ce primește.

jurnal.mdjurnal.md

La final, Axenti mai are o dilemă: cine va semna ordinul de avansare în funcție a lui Țărnă. Acesta însă se declară liniștit și spune că dacă nu va fi semnat ordin, poate vorbi cu un deputat și problema va fi rezolvată.

Jurnal TV l-a telefonat repetat pe procurorul anticorupție Victor Muntean, cel care instrumentează dosarul de corupție în care sunt vizați Ion Țărnă și Alexei Vizdan, pentru a afla la care cauză penală sunt atașate aceste discuții. Acuzatorul ne-a anunțat însă că încă nu a revenit din concediu și nu poate să ne ofere aceste detalii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: