România a cucerit prima medalie de aur la Tokyo la dublu vâsle feminin cu nou record olimpic

România a câștigat titlul olimpic la Tokyo, miercuri, la dublu vâsle feminin, prin canatoarele Ancuța Bodnar și Simona Radiș, care au făcut o cursă extraordinară, devansându-și cu mult celelalte cinci adversare și stabilind în final și un nou record olimpic, scrie digi24.ro.

Foto:

Imnul României a răsunat pentru prima dată în Japonia, miercuri dimineață, la Sea Forest Waterway. Este prima medalie de aur pe care România o obține la această ediție a jocurilor olimpice și era a doua medalie a lotului românesc, după argintul de la spadă câștigat de Ana Maria Popescu.

Ulterior, România a mai fost prezentă miercuri într-o Finală A, la patru rame masculin, prin echipajul Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu, Cosmin Pascari, care a reușit să aducă încă o medalie olimpică, de argint, la capătul unei curse cu mult suspans.

Ancuța Bodnar și Simona Radiș au pornit ca mari favorite ale cursei, după ce se clasaseră pe primul loc și în calificări, și în semifinale. Româncele au confirmat și au dominat cursa, având un start bun și conducând detașat de la început. Fetele și-au păstrat ritmul infernal până la final, având un avans uriaș față de următoarele clasate: echipajele Noii Zeelande și respectiv Olandei.

Ancuța Bodnar și Simona Radiș au făcut cursa de 2.000 de metri în 6 minute 41 de secunde și 3 sutimi, scoțând cel mai bun timp în această probă la o olimpiadă. Precedenta performanţă aparţinea Marii Britanii (6:44.33) şi fusese stabilită în 2012, la Londra.

Medaliate cu argint la Campionatele Mondiale din 2019 și duble campioane europene (2020 și 2021), ele au părut să fie fără rivale la Jocurile Olimpice. Ambele au 22 de ani și au în față o carieră sportivă ce se anunță strălucită.

Ultima dată când România obținuse o medalie olimpică de aur la dublu vâsle a fost în 1984.



Pub