(doc) Ce prevede Codul galben de Covid-19, instituit în Chișinău. Acțiunile interzise și cele permise de către autorități

Municipiul Chișinău este din nou sub Cod galben de Covid-19. Comisia Extraordinară de Sănătate Publică municipală a luat decizia în contextul creșterii numărului de persoane infectate cu Covid-19, în ultimele zile, dar și a confirmării tulpinii Delta în Republica Moldova. Care sunt măsurile ce urmează a fi respectate de către locuitorii și oaspeții capitalei, dar și cele ce vor fi întreprinse de autorități vedeți mai jos.

Foto: UNIMEDIA

 Potrivit Hotărârii Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a mun. Chișinău, aprobată la 27 iulie, se mențin cu titlu obligatoriu măsurile necesare prevenirii și controlului infecției Covid-19, după cum urmează:

- purtarea măștii de protecție în toate spațiile publice înhise, în orice tip de transport public, în stațiile de așteptare, în cadrul tuturor evenimentelor publice din spații deschise cu aglomerații umane, în cadrul întrunirilor cu caracter unic, adunărilor în masă, inclusiv cu respectarea distanței fizice de minim 1 metru. Masca de protecție trebuie să acopere atât gura, cât și nasul;

- dezinfecția și igienizarea mâinilor, cu asigurarea produselor și preparatelor virucide în toate întreprinderile, instituțiile și organizațiile de drept public și privat, inclusiv în centrele comerciale, magazine, instituții HORECA, alte structuri care prestează servicii publice;

- evitarea evenimentelor care implică prezența aglomerației umane.

În hotărâre se subliniază că „nerespectarea măsurilor și restricțiilor impuse constituie pericol pentru sănătatea publică și servește drept temei pentru tragere la răspundere contravenlională și/sau penală a persoanelor vinovate”.

Totodată, autoritățile municipale solicită suportul organelor de forță (Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General de Carabineri etc,) în procesul de patrulare a străzilor și monitorizare a respectării regulilor de sănătate publică, inclusiv la stațiile de așteptare.

De asemenea, organele competente urmează să verifice respectarea prescripțiilor de izolare și carantină pentru 14 zile a persoanelor care intră pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv a mun. Chișinău și care nu dețin certificatul de vaccinare cu două doze sau dovada unui test negativ la Covid-19, efectuat în ultimele 72 ore.

În același context, autoritățile reiterează necesitatea vaccinării, în scopul prevenirii răspândirii infecției.

Ce alte prevederi conține Hotărârea Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a mun. Chișinău, aprobată la 27, iulie vedeți mai jos:



Pub