Decizia în dosarul „diplomei false”, contestată la Curtea de Apel: „Acțiunile primei instanțe denotă o vătămare gravă a dreptului la un proces echitabil”

Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alla Darovannaia a anunțat că a depus deja recurs la Curtea de Apel pe decizia primei instanțe, care o obligă să aducă dezmințiri publice și despăgubiri consilierei prezidențiale, Alei Nemerenco. Parlamentara spune că nu a fost anunțată despre ședința la care s-a pronunțat decizia și nici pe site-ul instituției aceasta nu a apărut în orarul examinărilor, ceea ce „denotă o vătămare gravă a dreptului la un proces echitabil și trezește dubii rezonabile asupra obiectivității magistratului”.  

Foto: UNIMEDIA

„Conform legii cadru – Legea cu privire la libertatea de exprimare – se admite critici în adresa persoanelor publice – fiind urmărită principiul transparenței. În fapt, faptele expuse în adresa Alei Nemerenco – s-au referit la activități publice și la abilitățile ei ca persoană publică și nu s-au criticat aspecte a vieții private.

Legea cadru, la fel, nu prevede că în cazul discursului rostit de mine, dna Alla Darovannaia să fie admisă, în principiu, în calitate de remediu – scuze publice, ci doar dezmințirea informației, or, nu s-a pretins că au fost lansate injurii, ci informații false.

La fel, este surprinzător modul în care s-a organizat ședința. În primul rând, în mod arbitrar a fost respins demersul de amânare a ședinței (care a fost și primul depus în acest sens), fiind examinată cauza în fond. Totodată fiind dispusă amânarea ședinței pentru pronunțare, pentru 27 iulie – fapt care nici nu este publicat pe portalul judecătoriei, deși în mod obligatoriu pe portalul instanței se publică rezultatul ședinței și data următoarei ședințe – informații care nu se regăsesc pe portal.

Prin urmare, acțiunile instanței denotă o vătămare gravă a dreptului la un proces echitabil și trezește dubii rezonabile asupra obiectivității magistratului.

Hotărârea instanței nu este definitivă și executorie și poate fi contestată - fapt care și s-a realiziat”, a comentat deputata BECS.

Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alla Dorovannaia a fost obligată de Judecătoria Centru să dezmintă informațiile că Ala Nemerenco ar fi primit diploma de master fără examene de admitere și ar deține astfel un act fals.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a calificat decizia instanței, emisă după alegerile prezidențiale, drept o confirmare a faptului că „justiția se subordonează politic, iar magistrații sunt utilizați în interesele guvernării”.


Pub