01:16:56 29.03.2024
Stiri

Criza de pe piața produselor PETROLIERE ar fi provocat statului R. Moldova, doar în luna iulie, PIERDERI de circa 277 de milioane de lei

Actualitate 28.07.2021 11:40 Vizualizări1707 Autor: Ziarul National
Criza de pe piața produselor PETROLIERE ar fi provocat statului R. Moldova, doar în luna iulie, PIERDERI de circa 277 de milioane de lei


Doar în luna iulie, ca urmare a crizei de pe piaţa produselor petroliere, statul a ratat impozite în valoare de circa 277 de milioane de lei. Cifra este estimată de către specialiști din domeniu, într-un material de analiză publicat de coment.md.

Astfel, pentru fiecare tonă de motorină care intră în R. Moldova, statul încasează sub formă de diverse impozite 5 789 de lei. Până la criză, lunar în R. Moldova erau importate circa 60 de mii de tone de motorină. În luna iulie au fost importate doar 11 mii de tone.

Petroliştii spun că de vină ar fi aşa-numita „lege Oleinic” (după numele deputatului care a elaborat-o şi promovat-o), în baza căreia Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a elaborat o metodologie de calcul a preţului la combustibil, care-i impune pe agenţii economici de pe această piaţă practic să lucreze în pierdere.

„Spre exemplu, la data de 26 iulie, preţul unei tone de motorină era de 18 029 de lei. Sinecostul unui litru de motorină era de 15 lei şi 15 bănuţi. ANRE, în baza noii metodologii, a plafonat preţul la 15 lei şi 4 bănuţi. Deci, la fiecare litru, agenţii economici deja pierdeau 11 bănuţi. Iar dacă mai adăugăm şi preţul livrării către clienţi, care, în funcţie de distanţă, variază de la 10 la 23 bani per litru, vedem că pierderile sunt şi mai mari. Astăzi, e deficit de motorină – autocisternele stau în rând câte trei-patru zile la Giurgiuleşti pentru a se încărca cu motorină. Multe staţii PECO sunt uscate, iar pentru repornirea lor şi asigurarea bunei funcţionări va fi nevoie de circa o lună şi jumătate”, a spus un petrolist.

Un alt interlocutor a atras atenţia asupra pierderilor suportate de sectorul agrar. Dacă anterior agenţii economici din domeniu achiziţionau motorina engros şi economiseau câte 40 de bănuţi la litru, acum, în conformitate cu noile reguli, ei plătesc pentru fiecare litru de motorină cu un leu mai mult ca anterior.

Specialiştii au atras atenţia şi asupra diferenţelor de preţ semnificative dintre R. Moldova şi ţările vecine. Astfel, în Ucraina preţul mediu al unui litru de motorină este de 18,61 de lei, iar în România – 24,92 de lei.

Şi petroliştii, şi agenţii economici din agricultură nu înţeleg ale cui interese le promovează de facto „legea Oleinic” şi spun că organele abilitate ale statului ar trebui să investigheze acest lucru. „S-a ajuns la aceea că în Moldova preţurile nu sunt dictate de regulile economiei de piaţă, ci de interese politice sau de populism”, a menţionat un interlocutor al portalului coment.md.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md