19:11:36 18.04.2024
Stiri

CHIȘINĂU // Proprietarii care au plătit 40 de milioane de lei, dar nu și-au mai văzut apartamentele nici după zece ani, la un pas de DREPTATE: Responsabilii companiei de construcție care i-a dus de nas, dați pe mâna judecătorilor

Actualitate 28.07.2021 13:05 Vizualizări2032 Autor: Ziarul National
CHIȘINĂU // Proprietarii care au plătit 40 de milioane de lei, dar nu și-au mai văzut apartamentele nici după zece ani, la un pas de DREPTATE: Responsabilii companiei de construcție care i-a dus de nas, dați pe mâna judecătorilor


Au investit 40 de milioane de lei în apartamente, dar nu au mai ajuns să se bucure de acestea.

Este vorba de 56 de persoane care speră să-și facă dreptate în instanța de judecată după aproape zece ani de când au rămas și fără bani, și fără locuințe.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că a trimis în judecată dosarul de învinuire a cinci foști angajați ai uneia dintre cele mai mari companii de construcții din R. Moldova, care au lăsat cele 56 de victime fără imobilele din municipiul Chișinău, deși le-au achitat.

Proprietarii au achitat banii solicitați de către compania de construcție în perioada anilor 2012-2013, însă aceștia au fost folosiți în alte scopuri decât cele indicate în contracte – construcția și darea în exploatare, cu intrarea în dreptul deplin de proprietate asupra imobilelor în care au investit.

Procurorii au stabilit că, deși oamenii au achitat pentru aparlamente, compania de construcție le-a gajat la bancă, de unde a luat un credit. Ulterior, pentru că agentul economic nu și-a onorat obligațiile nici față de bancă, aceasta a inițiat procedura judiciară de intrare în posesia imobilelor ipotecate.

În același timp, șeful companiei și-a construit în acea perioadă un imobil grandios privat, iar alți factori de decizie și-au însușit, prin persoane interpuse, mai multe imobile ale companiei.

Urmărirea penală a mai stabilit că, pentru a conferi o tentă legală acțiunilor, învinuiții, la diferite etape ale schemei infracționale, au falsificat documente contabile, dări de seamă, informații oficiale, au sustras și tăinuit documente contabile. Drept rezultat al tuturor acțiunilor ilegale, compania de construcții a intrat în incapacitate financiară, fiind inițiată procedura de insolvabilitate.

Cele cinci persoane sunt învinuite de escrocherie, delapidarea averii străine, abuz de serviciu, fals în declarații, fals în documente contabile, tăinuirea documentelor contabile, precum și de prezentarea probelor false în judecată.

Oamenii legii au aplicat sechestru pe averea învinuiților, în sumă de circa șapte milioane de lei.

PCCOCS amintește că acest dosar penal a fost pornit în 2017, la plângerea părților vătămate, fiind primar gestionat de către o procuratură teritorială. Procurorii continuă urmărirea penală cu referire la încă cel puțin 15 părți vătămate, care nu sunt pe teritoriul Republicii Moldova.

Dacă vor fi găsiți vinovați, foștii angajați ai companiei de construcții riscă închisoare de la 8 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md