16:21:35 29.03.2024
Stiri

Aproape 15% dintre nou-născuții din R. Moldova NU sunt alăptați la sân nici în primele trei luni: Beneficiile alăptatului pentru micuți și mamele acestora

Actualitate 28.07.2021 17:37 Vizualizări1303 Autor: Ziarul National
Aproape 15% dintre nou-născuții din R. Moldova NU sunt alăptați la sân nici în primele trei luni: Beneficiile alăptatului pentru micuți și mamele acestora
Poză simbol


Mamele din întreaga lume sunt încurajate să alăpteze copilul la sân, acest lucru având beneficii atât pentru nou-născuți, cât și pentru femei.

Copiii care au fost alăptaţi sunt mai puţin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi şi obțin performanţe mai bune la testele de inteligenţă, fiind mai frecvent prezenți la școală.

Totodată, alăptarea aduce beneficii și mamelor: reduce riscul apariţiei cancerului de ovar şi de sân, previne depresia postnatală, ajută la refacerea uterului, este o formă naturală de contracepţie (amenoreea de lactație) și le ajută să revină la greutatea ideală.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, dacă fiecare copil ar fi alăptat timp de o oră după naștere, i s-ar oferi doar lapte matern în primele șase luni de viață și ar continua să fie alăptat până la vârsta de doi ani, aproximativ 800 000 de vieți de copil ar fi salvate în fiecare an.

La nivel global, mai puțin de 40% dintre sugarii cu vârsta de sub șase luni sunt alăptați exclusiv la sân. Este important de menționat că subnutriția este asociată cu 45% din decesele infantile.

Pe parcursul anului 2020, în R. Moldova au fost alăptați până la 3 luni circa 86,9% din nou-născuți, până la 6 luni – 78,4%, iar până la 1 an această cifră a constituit 65,2%.

Totodată, până la vârsta de 2 ani au fost alăptați 6 691 de copii.

Alăptarea este cea mai bună modalitate de a oferi nou născuţilor hrana necesară pentru creştere şi dezvoltare. OMS și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni şi continuarea alăptării cu introducerea treptată a alimentaţiei complementare până la doi ani şi mai mult.

Anual, în perioada 1-7 august este marcată Săptămâna Mondială a Alăptării (SMA). Evenimentul reprezintă o campanie globală desfășurată în peste 175 de țări ale lumii, scopul căreia este sensibilizarea și stimularea desfășurării acțiunilor asociate tematicii alăptării pentru îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor din întreaga lume.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md