Piersicul plat – „locomotivă de preț” pentru piața piersicilor în Moldova. De ce nu se oferă subvenții pentru acest soi

28 Iul. 2021, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Iul. 2021, 10:51 // Actual //  MD Bani

Săptămâna trecută, fermierii din regiunile sudice ale Moldovei au început recoltarea și vânzarea soiurilor de piersic plat. Aceste fructe sunt prezente pe piața internă de aproximativ o lună.

Până acum, acestea erau în principal produse importate din Grecia sau Turcia de comercianții cu amănuntul, în principal de cele mai mari lanțuri de supermarketuri, în mod independent și vândute cu amănuntul la un preț ridicat – 50-60 lei / kg (2,77-3,33 USD / kg). Adică cam de două ori prețul piersicilor obișnuite, scrie East-Fruit.

La apariția în vânzare a piersicilor plați autohtoni, piața moldovenească a reacționat aproape imediat prin scăderea prețurilor pentru aceasta: la 30-35 lei / kg (1,66-1,94 USD / kg) la „piață” și 40-50 lei / kg (2 $, 22-2,77 / kg) în comerțul la supermarket, până la 23-25 ​​lei / kg (1,27-1,38 $ / kg) pe piețele angro.

În același timp, apariția soiurilor locale de piersici plați pe piața moldovenească săptămâna trecută, judecând după monitorizarea prețului EastFruit, a condus la o creștere – după o stagnare de două săptămâni – a prețurilor medii și maxime pentru piersici în general cu aproximativ 2 lei / kg, până la 17 lei / kg. (0,94 USD / kg) și respectiv 20 lei / kg (1,11 USD / kg).

În același timp, fermierii-comercianți observă influența ambiguă a piersicului plat asupra segmentului de piersici în ansamblu. Pe de o parte, piersicile din soiurile plate au o cerere vizibil ridicată în rândul consumatorilor – în ciuda faptului că în prezent costă cu 5 lei / kg mai mult în comerțul cu amănuntul decât piersicile obișnuite. Pe de altă parte, prezența unui număr semnificativ de piersici plate pe piață reduce nivelul vânzărilor de soiuri obișnuite de piersici și duce la o polarizare ridicată a prețurilor pentru acestea. Mai mult, pe măsură ce oferta de soiuri comune de piersici pe piața internă (Red Haven etc.) crește, nivelul minim al prețului pentru piersici va scădea și mai mult.

De asemenea, merită luat în considerare faptul că vânzările la export de piersici moldovenești, potrivit comercianților, nu sunt mari la sfârșitul lunii iulie (caisul are o cerere vizibil mare de cumpărători externi). În același timp, piersicii plați nu sunt practic exportați. Potrivit estimărilor experților, suprafața totală a piersicilor plați, în Moldova este de aproximativ 50 de hectare. Cu toate acestea, plantațiile sale în fermele horticole rareori depășesc câteva hectare; este extrem de dificil să colectăm chiar și un singur lot de export de produse din astfel de zone.

Și încă un punct curios: micii producători de soiuri de piersic plat preferă să-l vândă pe cont propriu la un preț relativ ridicat, fără a recurge la serviciile revânzătorilor intermediari. În parte, acest lucru este facilitat de densitatea ridicată, transportabilitatea și păstrarea calității piersicului plat; fermierul nu are o mare nevoie să-l vândă urgent imediat după recoltare.

Reprezentanții asociațiilor de pomicultori consideră că creșterea segmentului de producție de piersici plați în Moldova la nivelul exportului este mult îngreunată de faptul că nu a fost încă inclusă în registrul de stat al soiurilor recomandate. În consecință, înființarea livezilor de piersici plați nu este subvenționată.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău