Coronavirus // Tulpina Delta este mai contagioasă cu 60% decât varianta Alpha

Ilie Gulca
28/07/2021

Republica Moldova înregistrează o rată de vaccinare de 16,4%, ceea ce înseamnă un număr total de aproape un milion de doze administrate la nivel național. Experții în epidemiologie atenționează despre necesitatea respectării măsurilor de protecție și vaccinarea împotriva COVID-19, în contextul în care a fost confirmată prezența tulpinei Delta în Republica Moldova.

Potrivit ultimelor studii internaționale, menționează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, varianta Delta a virusului Sars-Cov-2 este mai contagioasă și provoacă forme grave de boală.

„Varianta Delta e mai contagioasă cu 60% decât varianta Alpha. Și nu e vorba doar de transmiterea rapidă, ci și de dezvoltarea formelor grave. Astfel, îndemnăm populația să respecte în continuare măsurile de protecție și să se vaccineze.”

Un studiu realizat în China, menționează sursa citată, a demonstrat că perioada de incubație în cazul tulpinei Delta este de trei–patru zile comparativ cu șase–șapte zile în cazul celorlalte tulpini, iar încărcatura virală e de 1.200 de ori mai mare”, a declarat șefa Disciplinei de Epidemiologie din cadrul USMF, Angela Paraschiv.

Până în prezent, 86% din lucrătorii medicali au fost vaccinați împotriva COVID-19, ceea ce a contribuit la scăderea cu 90% a ratei de morbiditate în rândul acestora. În același timp, la nivel național, au fost raportate 1.447 de reacții adverse, dintre care 93% cu forme ușoare, 6,9% cu forme moderate. Din numărul total de persoane vaccinate, 47% sunt femei și 53% sunt bărbați.

Cea mai înaltă rată de vaccinare se înregistrează în mun. Chișinău – 24,2%, Orhei și Dubăsari – 17,9%. Cea mai redusă rată de vaccinare se înregistrează în raioanele Taraclia, Briceni și UTA Găgăuzia, 8,6% – 11,3%. La fel, o rată mică se numără în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani.

Ilie Gulca
28/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii