(video) Decizia de a majora numărul membrilor Biroului Permanent al Parlamentului, declarată neconstituțională. Explicațiile Domnicăi Manole

Decizia de a majora numărul membrilor Biroului Permanent al Parlamentului, oferind câte un loc grupurilor Pro Moldova și Pentru Moldova și reducerea unui membru din partea Partidului Democrat, votată pe data de 3 decembrie 2020, de fosta coaliție formată din PSRM - Șor, a fost declarată neconstituțională de către CC, în urma sesizării depuse de către foștii deputați ai Platformei DA, Dinu Plângău și Maria Ciobanu.

Foto: UNIMEDIA

„Astăzi Curtea Constituțională a verificat constituționalitatea unei hotărâri a Parlamentului din 3 decembrie 2020, prin care s-a modificat componența numerică și nominală Biroului Permanent al Republicii Moldova. În acest sens, ea a fost sesizată de doi deputați, care au scos în evidență încălcările procedurale de la adoptarea hotărârii. Curtea a subliniat că poate verifica constituționalitatea unui act al Parlamentului sub aspectul procedural doar dacă la adoptarea sa, Parlamentul a afectat un element esențial al procedurii de legiferare care rezultă expres din Constituție sau care poate fi dedus în mod clar dintr-un principiu constituțional. 

Curtea a analizat dacă dreptul deputaților de a cunoaște conținutul proiectului actului legislativ până la examinarea acestuia de către Parlament reprezintă un element esențial al procesului de legiferare și dacă sunt aplicabile garanțiile art. 73 din Constituție, care se referă la dreptul la inițiativă legislativă. În general, comunicarea proiectelor de legi și a proiectelor de hotărâre ale Parlamentului către deputați reprezintă o etapă prin care se inițiază procedurile parlamentare de legiferare. 

Aducerea la cunoștință a deputaților și a proiectului de hotărâre a Parlamentului până la etapa examinării și votării acestuia le oferă posibilitatea de a-și formula o opinie despre chestiunea supusă examinării. Fără comunicarea actului în discuții, realizarea dreptului de inițiativă legislativă ar deveni iluzorie, pe de altă parte în baza principiului autonomiei parlamentare,  Legislativul deține o marjă discreționară la stabilirea modului de întocmire și de comunicare a proiectelor de legi sau de hotărâri a Parlamentului către deputați”, a declarat Domnica Manole.

Urmăriți live pe UNIMEDIA:


Precizăm că în cadrul ședinței din 3 decembrie 2020, parlamentarii au modificat componența Biroului Permanent al Parlamentului, oferind câte un loc grupurilor Pro Moldova și Pentru Moldova. De asemenea s-a dispus reducerea unui membru din Biroul Permanent din partea Partidului Democrat. Ședința de atunci a fost prezidată de către fostul vicepreședinte al Legislativului- socialistul Vlad Batrîncea.

Pe 7 decembrie 2020, fostul deputat Dinu Plângău a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită să fie examinată Hotărârea Parlamentului pentru modificarea componenței nominale a Biroului permanent al Parlamentului votată pe data de 3 decembrie, în lipsa unui proiect, de fosta coaliție formată din PSRM - Șor.


Pub