Ai ambele doze de vaccin, dar te-ai infectat cu Covid-19? Ești printre cei 0,01%!

Luminița lucrează în cadrul unei instituții medicale din Chișinău. Ea s-a vaccinat contra Covid-19, însă, chiar după ce a primit rapelul, s-a molipsit cu noul coronavirus. Specialiștii afirmă că astfel de cazuri nu sunt excepții. Potrivit lor, toate vaccinurile oferă doar protecție parțială, ceea ce nu previne infecția, ci doar reduce din severitatea bolii. Așa funcționează și vaccinul Covid-19.

Simptome clasice, dar formă ușoară

După ce s-a vaccinat cu Pfizer, Luminița s-a condus după aceleași măsuri de precauție ca și până la vaccinare. Lucrează într-o secție unde sunt internați bolnavi cu Covid-19 și nu s-a molipsit nici atunci când secția era arhiplină. „Acum nu știu de unde m-am molipsit. Cel mai probabil din transport”, spune ea. 

 „La început am crezut că am răcit și glumeam, zicând, ca toți moldovenii, că «m-a tras curentul»”, spune ea zâmbind. Totuși, testul PCR a arătat că este infectată. 

Boala a debutat cu febră, nas înfundat, dureri în gât și tuse. Peste o zi-două au început și durerile musculare, după care au dispărut complet gustul și mirosul. 

I s-a administrat tratamentul clasic pentru persoanele infectate cu Covid-19. Totuși, Luminița spune că a avut o formă ușoară a bolii, fără să-i fie afectați plămânii, chiar dacă a simptomele au fost severe.

Medicul epidemiolog de la ANSP, Anatolie Melnic, spune: „Persoanele vaccinate, dar care s-au infectat cu Covid-19, primesc același tratament ca și în cazul unui pacient cu această infecție. Acesta depinde de starea clinică a pacientului”, precizează Anatolie Melnic.

Ea însă nu regretă că s-a vaccinat și spune că toți cetățenii trebuie să se imunizeze. Cât privește infectarea, ea spune că vaccinurile nu oferă garanție că nu te vei molipsi, de aceea îi îndeamnă pe toți să respecte măsurile de siguranță.  

Infecțiile la persoanele vaccinate în Moldova 

Datele de la ANSP arată că în Republica Moldova, de la începutul campaniei de vaccinare, s-au infectat cu Covid-19 în total 474 de persoane vaccinate, dintre care 90 la sută aveau doar prima doză la momentul infectării. Doar 10%, adică 0,01%, din persoanele vaccinate complet s-au îmbolnăvit.

Anatolie Melnic, medic epidemiolog de la ANSP, spune că țara noastră nu reprezintă o excepție la acest capitol. „Astfel de cazuri s-au înregistrat în mai multe țări ale lumii, în Israel, în Marea Britanie ș.a.”, spune specialistul.

Potrivit datelor statistice, în Singapore, persoanele vaccinate au reprezentat trei sferturi din infecțiile cu COVID-19 în ultimele patru săptămâni. În ultimele 28 de zile, din 1.096 de infecții cu transmitere locală, 484, sau aproximativ 44% erau persoane complet vaccinate.

Oficialii din Israel au declarat la începutul lunii iunie, perioadă în care circa 57% din populație era complet vaccinată, că infecțiile cu Covid-19 au fost depistate la  circa 50% din persoanele complet imunizate. Dar că aceste cazuri sunt mai puțin severe. 

Anatolie Melnic a explicat că, în primul rând, niciun vaccin nu oferă 100% de protecție. „Cele mai bune vaccinuri au o eficiență de 92%”. În al doilea rând, după vaccinare, imunitatea în timp scade, iar riscul infectării crește.

Pe lângă cele două cauze care ar explica infectarea persoanelor vaccinate, experții spun că unii oameni s-au infectat imediat după vaccinare. Potrivit medicilor, imunitatea este diferită pentru toată lumea. Unii vor avea un răspuns imun rapid și susținut la vaccinare, în timp ce alții – nu. După rapel, poate dura de la două la trei săptămâni până când imunitatea va fi deplin funcțională.

În plus, potrivit cercetătorilor, apar tulpini noi de SARS-CoV-2, iar noile variante devin din ce în ce mai contagioase. Experții avertizează că anticorpii ce apar la actualele vaccinuri ar putea să nu ne protejeze total împotriva infecției cu noile tulpini.

Patru simptome ale infecției la persoanele vaccinate 

La ce simptome ar trebui să fie atente persoanele vaccinate pentru a înțelege că totuși s-au infectat? Cercetătorii au identificat patru simptome ale Covid-19 care sunt cele mai frecvente la pacienții vaccinați. Potrivit studiului, persoanele infectate care au primit ambele doze de vaccin au, de obicei, următoarele simptome:

  • durere de cap;
  • nas înfundat;
  • strănut;
  • durere de gât.

Persoanele care au fost vaccinate împotriva coronavirusului, iar apoi au fost testate pozitiv, au raportat cel mai des anume strănutul.

De remarcat că cele mai reprezentative simptome ale Covid-ului – pierderea mirosului, dificultățile de respirație și febra la pacienții vaccinați sunt extrem de rare. 

Vaccinurile sunt eficiente

Totuși, astfel de cazuri nu înseamnă că vaccinurile nu ar fi eficiente sau că ar fi de o calitate proastă. Potrivit experților, știrea că o persoană care a fost deja vaccinată împotriva noului coronavirus a contractat totuși Covid-19 nu ar trebui să vină deloc ca o surpriză. Medicii menționează că cei vaccinați pot înhăța virusul și chiar să se simtă rău, dar, cel mai probabil, boala va decurge mult mai ușor.

Unele vaccinuri conferă așa-numita imunitate sterilizantă: de îndată ce corpul nostru detectează un agent patogen familiar, acesta este imediat distrus, fără a avea timp să intre în celulă, cu atât mai puțin să înceapă infecția.

Cu toate acestea, în lumea vaccinurilor, aceasta este mai degrabă excepție decât regulă. Majoritatea oferă doar protecție parțială, ceea ce nu previne infecția, ci doar reduce din severitatea bolii. Așa funcționează și vaccinul anti Covid-19.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.