Mă mut pe vară din țară. 7 destinații care să te inspire

Când am auzit prima dată ideea de a merge în Muntenegru pentru vreo câteva luni, unde să lucrăm și să ne odihnim, am rămas tablou. Mi se părea imposibil.  

Acum țin laptopul pe brațe admirând priveliștea de la terasa casei închiriate în Budva. În față am marea care se unește cu cerul, iar pe dreapta am munții – înalți, maiestuoși și aproape intimidanți. 

Câteva luni care erau planificate inițial au fost scurtate la exact 28 de zile – prima săptămână am lucrat, iar restul mi-am făcut de cap cum am știut mai bine. Am lăsat lucrul pentru zilele cu ploaie.

Am ales Budva pentru că mai fusesem câțiva ani în urmă aici și mi-a plăcut. Am revenit în acest oraș cu aceleași impresii și calcule rămase în cap încă de atunci: în Budva plătești un pic mai mult decât la Chișinău pentru chirie, pentru mâncare și în restaurante, adică cu aproape cu 19% mai mult pentru produsele alimentare, cu 49% mai mult pentru chirie și cu 25% mai mult pentru restaurante.  

Am încercat să găsesc niște alternative de țări și localități unde poți să te muți pe vară ca să te odihnești mai mult și să lucrezi (mai puțin) de la distanță, cu aproximativ aceleași prețuri de trai ca și în Chișinău.  

Am folosit Numbeo. Prețurile de consum se referă la variația prețului unui coș de bunuri și servicii în două perioade diferite. Așa se măsoară tendința prețurilor produselor și tot așa se măsoară și inflația. În acest coș sunt incluse foarte multe produse, începând de la mâncare și băutură până la țigări sau bijuterii.

Ca să fie mai ușor să ne imaginăm mutarea, îți voi spune și cât costă un bilet de avion doar dus în orașul ales.

Izmir, Turcia 

Cu alte cuvinte, prețurile pentru consumul total, inclusiv chirie, sunt mai mici cu 4,02% decât la Chișinău. Chiria în Izmir e mai ieftină cu aproape 20 la sută, iar prețurile la restaurante sunt cu puțin peste 20 la sută mai mici. Prețurile la produsele alimentare sunt mai mari cu aproape 10% față de cele din Chișinău.

Izmir este un oraș din sud-vestul Turciei în care locuiesc aproximativ trei milioane de oameni. Orașul este amplasat pe țărmul Mării Egee și se află la o distanță de aproape 500 km de Istanbul. Majoritatea oamenilor din Izmir primesc puțin peste 850 euro pe lună.

Dacă îți iei pe 1 august un bilet de avion spre Izmir, ai achita până la 130 euro, cu escală în Antalia. 

Dacă decizi să te muți în acest oraș, vei avea parte de locații frumoase, mâncare gustoasă la prețuri accesibile și vei putea admira apusul soarelui de la balconul tău sau de pe litoral. 

Odesa, Ucraina 

La Odesa poți ajunge în aproximativ patru ore cu mașina. Poți alege un apartament în cartierul vechi al orașului sau, de exemplu, în zona Arkadia, considerată cea mai potrivită pentru turiștii care vin la mare.  

În weekend poți să faci escapade prin regiune sau chiar mai departe. La o distanță de 35 km de Odesa este satul Sanjiika, unde poți întâlni cele mai frumoase răsărituri de soare. Poți merge spre Dunăre, în sătucul Vîlcov (Vilikovo), considerat mica Veneție a Ucrainei, pentru că este amplasat pe apă. Doar că va fi nevoie să parcurgi o distanță mai mare – 225 km. 

Salariu mediu pe economie în Ucraina este de 320 euro lunar. 

Alexandria, Egipt 

Alexandria este un oraș cu peste patru milioane de locuitori și este unul dintre cele mai mari ca mărime din Egipt. Orașul este amplasat pe malul Mării Mediterane.   

Dacă te-ai porni pe 1 august spre Alexandria, ai achita 418 euro biletul de avion spre Alexandria, cu escală în Istanbul.  

Salariu mediu pe economie în Egipt este aproximativ de 580 euro pe lună. 

Tunis, Tunisia 

Pe 1 august, biletul de avion spre Tunisia costă 266 euro și vei avea o escală în Roma. Totuși, probabil ar trebui să mai aștepți, pentru că orașul este parțial în lockdown din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus. De asemenea, înainte să te pornești, trebuie să te informezi ce locuri nu ar trebui să vizitezi, întrucât ar exista un risc sporit de terorism.  

Tunis este un oraș superb, amplasat aproape de golful Tunisului din Marea Mediterană. Dacă te documentezi suficient de bine despre cum e viața în Tunisia, s-ar putea să fie o locație potrivită pentru a petrece, de exemplu, două luni de muncă-odihnă. 

Batumi, Georgia 

Batumi se află pe malul Mării Negre, la o distanță de aproape 400 km de Tbilisi, capitala Georgiei. Dacă te-ai porni pe 1 august în Tbilisi, ai achita 234 euro pentru un bilet de avion, doar dus, cu escală în Istanbul. De acolo, vei merge cu trenul până Batumi. Sau poți achita 272 de euro până în Batumi, cu escală în Kiev. 

Salariul mediu în Georgia este puțin peste 300 euro, de asta și cheltuielile sunt mai mici. Batumi este cu mult mai mic decât Chișinău, însă mult mai confortabil. În afară de odihna pe plajă, vei putea vedea cel mai mare acvariu din fosta URSS și cea mai mare grădină botanică din Georgia. 

Iar dacă te-ai săturat de mare, du-te în munți! De exemplu, poți vizita orașul din nordul țării, Stepantsminda, situat printre Munții Caucaz. Ai de parcurs din Batumi până-n nord aproape 800 km cu mașina. 

Nu uita să guști peste tot haceapuri și hinkali!  

Baku, Azerbadjan 

Pe 1 august, zborul spre capitala Azerbaidjanului, cu escală în Istanbul, costă 323 euro. Capitala este situată pe malul Mării Caspice, considerată cel mai mare lac din lume sau cea mai mică mare. În comparație cu alte mări, Marea Caspică este mai puțin sărată, pentru că nu este mărginită de nicio altă mare sau ocean. Respectiv, salinitatea ei este diluată cu fluxul de apă dulce. 

S-ar putea să nu te simți chiar atât de departe de casă, întrucât Azerbadjan a fost, ca și Moldova, parte a URSS. Salariul mediu în țară este de puțin peste 250 de euro. 

Pokhara, Nepal 

O destinație mai puțin obișnuită este orașul Pokhara din Nepal. Biletul într-o direcție, cu escală în Istanbul, este de 514 euro, dacă iei zborul pe 1 august. Orașul se află la poalele celor mai înalți munți din lume și dacă ai putere, poți să încerci să cucerești Everestul. 

Salariu mediu în Nepal este puțin peste 150 euro. Totuși, este important să știi că  viteza la internet este destul de mică. 

Apropo, în momentul scrierii articolului, 27 iulie 2020, în Nepal, de fapt, era o altă dată: 12 iulie 2078. Bikram Sambat este calendarul stabilit de împăratul indian Vikramaditya și este folosit oficial în Nepal. Noul an începe cu luna Baisakh, care se încadrează între lunile aprilie și mai din calendarul gregorian. Anul se încheie cu luna Chaitra, adică martie-aprilie.  

„Deschis la minte și flexibil la schimbări” 

Anastasia a decis anul acesta să încerce viața de nomadă liber-profesionistă – așa cum îi spune ea. A ales Batumi, Georgia, pentru că „e cea mai apropiată exotică orientală”. 

Pentru ea, călătoriile și țările exotice păreau un vis frumos promovat de influencere. Îi considera foarte norocoși, dar și bănoși, ca să-și permită să călătorească când și unde își doresc.  

Și-a dat seama că, de fapt, unii dintre ei lucrează la distanță. Credea că sunt minciuni și că este imposibil să lucrezi la distanță. „Cine o să-ți ofere așa încredere?”, se întreba ea, căutând pe site-urile internaționale un job de la distanță.  

Însă pandemia a jucat un rol pozitiv în viața ei. „Mi-am dat seama cât de repede se schimbă totul și cum mă schimb și eu în acest vortex al schimbării”, spune tânăra. În cadrul proiectului la care s-a angajat, lucrează împreună cu o comunitate de antreprenori din diasporă interesați de dezvoltare personală. Fondatorii duc toată afacerea de la distanță și locuiesc într-o zonă pitorească pe malul mării, fapt ce a motivat-o și pe ea să muncească dintr-o țară frumoasă. Întâi și-a propus să lucreze din Batumi, apoi urma să viziteze Armenia și Azerbaidjan. Dar atât de mult i-a plăcut Georgia, că a rămas acolo.  

Am rugat-o pe Anastasia să ne ofere câteva sfaturi practice pentru o mutare ușoară în Batumi:

  • Dacă nu ești deschis la minte și flexibil la schimbări, nu îți va fi ușor. Un stil de viață nomad înseamnă să nu fii atașat de nimic în țara ta.  
  • Dacă te pornești să lucrezi din altă țară, asigură-te că vei avea o priveliște frumoasă într-o rază de 1 km, deoarece nu întotdeauna vei reuși să ajungi mai departe.   
  • Fă puțină cercetare despre locul unde mergi pe bloguri nu neapărat populare și video-uri „ne-turistice”.   
  • Recenziile de pe booking sunt la fel de importante ca și descrierea dată de proprietar.   
  • Nu e nevoie să cari cu tine multe lucruri, oricum nu le vei prea folosi. 
  • Toate mărunțișurile pot fi cumpărate pe loc.   
  • Internetul e foarte important dacă lucrezi online. Dar nu te deranja, cam peste tot au WiFi și poți să te conectezi”.  

Poți să te muți și în interiorul țării 

Dacă nu vrei să părăsești Republica Moldova, mută-te la Nistru. Svetlana Păvăloi, o pensionară activă și plină de entuziasm din s. Delacău, Anenii Noi, valorifică moștenirea rămasă de la părinți.  

Anul trecut, aceasta a decis să cheme oamenii interesați de viața la sat, să trăiască și să guste din autenticitatea ei. Cu toaletă afară, băiță de soare, o grădină plină de fructe și legume, animale pe la gospodărie, râul Nistru foarte aproape și în jur multă verdeață – toate costă 50 de euro pe lună. 

Anul trecut a dat casa în chirie la trei familii: una din Moscova, alta din regiunea transnistreană și alta din Chișinău. Svetlana zice că oaspeților le-a plăcut foarte mult și astăzi așteaptă să-i vină o mamă cu patru copii din Chișinău, care să stea până la sfârșitul verii.  

„Dacă lumea vrea să vină și să vadă cum este traiul la țară, de ce nu?! Este curat, este bine”, spune Svetlana, bucuroasă de oaspeții care îi trec pragul. 


Foto: Anastasia Lovecraft; Facebook/Mă mut la țară; Tripadvisor; Pixabay.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.