Linkuri accesibilitate

Microbuzele sunt pe ducă?


Chișinău (foto arhivă)
Chișinău (foto arhivă)
Microbuzele sunt pe ducă?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct

O ştire care s-a cam pierdut în noianul de veşti despre politică. Vasăzică, Primăria capitalei a decis ca microbuzele să dispară în luna septembrie 2022. Se doreşte o primenire a transportului în comun, iar microbuzele actuale nu corespund cerinţelor. Ce să spun? Încă acum 10 ani spuneam că ele vor dispărea, că un asemenea transport în comun nu e bun şi nu are un viitor. Dar dispariţia maxi-taxi-urilor perimate nu rezolvă nici pe departe problemele transportului în comun din Chişinău. Acestea sunt multe şi e nevoie de mulţi bani şi de mult discernământ.

În primul rând, va fi nevoie de mai multe troleibuze şi autobuze bune. În al doilea rând, am avea nevoie de nişte firme de taxi de nivel european. Ceea ce avem acum e un soi de „tretii sort ne brak”. Dacă eu, reprezentantul unei companii care are încheiat un contract de câţiva ani cu o firmă de taxi, trebuie să transpir bine ca să-mi vină o maşină, e limpede că situaţia e tristă.

Bicicliștii din Chișinău ies din nou în stradă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00

Şi va trebui să facem ceva cu torentul tot mai mare de maşini. Ambuteiajele sunt deja supărătoare, maşinile nu mai încap în acest oraş. Ce facem? E nevoie ca cel puţin în urbe să ne învăţăm să ieşim din maşini, să facem piste pentru biciclişti, să urcăm pe biciclete şi trotinete, să mergem cu troleibuze care ar trebui şi ele să fie ok. Sunt zone în oraş în care aerul e pur şi simplu irespirabil. Văd zilnic nişte maşini care împrăştie nori de fum negru înecăcios. Poliţia le vede? Numai Dumnezeu ştie ce aer respirăm în Chişinău. Şi se gândeşte cineva la consecinţele poluării aerului?

Că microbuzele vor fi pe ducă era previzibil. Dar dacă nu ne apucăm serios de îmbunătăţirea lucrurilor, dispariţia lor nu va însemna mare lucru. Ba chiar s-ar putea să le regretăm absenţa.

XS
SM
MD
LG