Legislația despre prețurile la carburanți și despre funcționarea ANI va fi supusă unor consultări publice organizate de deputații PAS

Ilie Gulca
27/07/2021

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) anunță consultări publice despre legislația privind prețurile carburanților și funcționarea Autorității Naționale de Integritate (ANI). Piața produselor petroliere este afectată după plafonarea prețurilor propusă de Alexandru Oleinic. Legea socialiștilor despre reducerea controlului ANI a fost suspendată de către Curtea Constituțională.

Consultările publice pe marginea amendamentelor la Legea privind piața produselor petroliere vor avea loc miercuri, în Sala Europa a clădirii Parlamentului, la ora 10.00. În ce privește consultările pe marginea amendamentelor la Legea cu privire la ANI și actelor legislative conexe vor demara la ora 14.00.

Noul parlament a fost constituit luni. În cadrul ședinței de constituire, deputații acestei formațiuni au solicitat reluarea activității legislativului joi. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a explicat situația tensionată a pieței produselor petroliere din cauza modificărilor introduse, în martie curent, drept consecință a inițiativei fostului deputat independent Alexandru Oleinic.

Inițiativa acestui parlamentar prevede plafonarea prețurilor în baza unei metodologii de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere aprobată și supravegheată de către ANRE. Agenția a afirmat că Oleinic a elaborat proiectul fără să recurgă la expertiza Agenției și fără să țină cont de propunerile ANRE transmise Parlamentului din proprie inițiativă.

În ce privește Legea de funcționare a ANI, în decembrie 2020, majoritatea PSRM și Partidul Șor au votat modificări care reduceau considerabil controlul Autorității asupra averilor funcționarilor publici.   

Deputatul Sergiu Litvinenco a solicitat suspendarea legii adoptate de socialiști din cauză că a fost adoptată cu încălcarea procedurilor stabilite de Constituție și de Regulamentul Parlamentului.

Curtea Constituțională a admis cererea de suspendare a acțiunii Legii de funcționare a ANI.

Ilie Gulca
27/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii